Przepis na ten smakołyk jest u mnie w domu już od kilku lat. Niestety zupełnie o nim zapomniałam a szkoda bo wszyscy bardzo go lubimy. Jest łatwy i nie wymaga pieczenia. Zawsze pierwszy znika ze stołu, spośród innych słodkości :) Wafelki świetnie sprawdzą się również jako słodka przekąska do szkoły czy na wycieczkę.
500 g masła
1 szkl mleka
1 op. mleka w proszku
łyżka ekstraktu waniliowego
1,5 szkl cukru
małe op. herbatników
100 g orzeszków ziemnych solonych
100 g rodzynków
2 łyżki kakao
op. kwadratowych wafli
W garnku rozpuścić masło, cukier, ekstrakt waniliowy i płynne mleko. Ostudzić. Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Dodać pokruszone herbatniki i jeden płatek wafla (zostawiamy sobie 4 do przełożenia).
Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać orzeszki, do drugiej rodzynki a do trzeciej kakao.
Wafle przełożyć masą z orzeszkami, następnie kakaową i masą z rodzynkami.
Snickersa owijamy w folię i obciążamy np. deską i dużym garnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
1 opakowanie mleka w proszku - 500g? Przepis zabieram :)
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńZ orzeszkami ziemnymi?! To musi być pycha!!!:D
OdpowiedzUsuńKradnę przepis i zrobię na pewno, bo uwielbiam takie łakocie:))
Polecam, na pewno nie pożałujesz ;)))
UsuńBatony Snickers bardzo lubię. Więc Twoje ciasto też już polubiłam :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu teraz pora na degustację ;)))
UsuńMój mąż zjadłby takiego wafla do ostatniego okruszka :)
OdpowiedzUsuńTrzeba mu zrobić ;)
UsuńPyszne muszą być ^_^
OdpowiedzUsuńSą pyszne, gwarantuję :)
UsuńNa sam widok ślinka mi cieknie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :) Chętnie bym sie wprosiła na kawkę i takie słodkości :)
OdpowiedzUsuńAniu dziękuje i zapraszam :)
UsuńASiu!
OdpowiedzUsuńPyszna, słodka przekąseczka:)
Ten przepis na wafel jest najlepszy ze wszystkich jakie kiedykolwiek robilam.Niech wszystkie inne uciekaja.Dziekuje i pozdrawiam,rowniez pozdrawiam piekne Gorlice
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że wafel posmakował :) pozdrawiam :)
Usuń