Przepyszne, kruchutkie ciasto w połączeniu z kwaśną, orzeźwiającą galaretką z rabarbaru to przepis na letni deser mojej mamy. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Ciasto robi się dość szybko i zapewniam, że jeszcze szybciej znika z talerzyków ;)
My je uwielbiamy, dlatego zawsze sezonie je piekę.
Polecam :)
Ciasto kruche:
1/2 kg mąki
250 g margaryny
1 szkl c. pudru
4 żółtka
1 jajko
1 proszek do pieczenia
Galaretka:
1 kg rabarbaru
15 dag cukru
2 galaretki agrestowe
(u mnie 1 agrestowa i 1 cytrynowa)
cukier puder do posypania
Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Podzielić na 2 części i rozwałkować na placki wielkości blaszki 24x36 cm. Upiec na złoty kolor (ok 20-25 min) w 180 stopniach. Ostudzić.
Galaretka: Rabarbar umyć, pokroić w kostkę i wsypać do garnka. Dodać cukier i 1/2 szkl wody. Dusić aż rabarbar zacznie się rozpadać. Do gorącego wsypać suche galaretki, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i tężejącą galaretkę wylać na kruchy spód. Przykryć drugim plackiem i wstawić do lodówki do stężenia. Posypać cukrem pudrem.
Zapowiada się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńale ładnie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAsieńko!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, na dodatek estetycznie podane:)
Pozdrowionka zostawiam:)
Dziękuję bardzo :)
UsuńMusi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńJest pyszny :)
UsuńŚlicznie wygląda, aż chce się zjeść takie ciacho :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Iwonko :) na jednym kawałku się nie kończy ;)
Usuńciasto wygląda znakomicie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńgalaretki z rabarbaru jeszcze nie próbowałam, ciasto wygląda super
OdpowiedzUsuńciekawe jakby smakowało z jabłkami i galaretką pomarańczową? Asiu - próbowałaś? pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie pyszne :)
UsuńWygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńTen przepis jest wspaniały!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) właśnie mamy do dzisiejszej kawy ;)
Usuń