czwartek, 2 czerwca 2016

Lody adwokatowe

Puszyste, delikatne, idealne na letnie upały. Dzięki dodatkowi Advocaat Dalkowski lody nabierają wyjątkowego smaku. Ja podałam je z dodatkiem płatków migdałowych co było strzałem w dziesiątkę. Polecam bo to doskonały deser na lato, który nie wymaga maszynki do lodów.




300 ml mleka
4 czubate łyżki mleka w proszku
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
500 ml śmietanki 30 %
100 ml Adwocaat Dalkowski

płatki migdałów do posypania
Advocaat Dalkowski do polania




Mleko w proszku i cukier wymieszać, wlać 200 ml mleka i zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z mąką kukurydzianą, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Przykryć folią i ostudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić. Cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu, na koniec wlać cienkim strumieniem adwokat.
Masę przelać do pojemnika do zamrażania i włożyć do zamrażarki przynajmniej na kilka godzin. Co godzinę dokładnie przemieszać lody widelcem aby nie pojawiły się kryształki lodu.

Gotowe lody nakładać do miseczek, polać odrobiną adwokata i posypać płatkami migdałowymi.

7 komentarzy:

  1. adwokat i lody uwielbiam więc te są dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm cudowne! Elegancki i powalający smakiem deser! Ale tym razem tylko popatrzę bo zapalenie krtani mam,więc takie smakołyki nie dla mnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monia szybko wracaj do zdrowia a póżniej wpadnij na lody do mnie :))

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)