Puszyste, delikatne, idealne na letnie upały. Dzięki dodatkowi Advocaat Dalkowski lody nabierają wyjątkowego smaku. Ja podałam je z dodatkiem płatków migdałowych co było strzałem w dziesiątkę. Polecam bo to doskonały deser na lato, który nie wymaga maszynki do lodów.
300 ml mleka
4 czubate łyżki mleka w proszku
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
500 ml śmietanki 30 %
100 ml Adwocaat Dalkowski
płatki migdałów do posypania
Advocaat Dalkowski do polania
Mleko w proszku i cukier wymieszać, wlać 200 ml mleka i zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z mąką kukurydzianą, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Przykryć folią i ostudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić. Cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu, na koniec wlać cienkim strumieniem adwokat.
Masę przelać do pojemnika do zamrażania i włożyć do zamrażarki przynajmniej na kilka godzin. Co godzinę dokładnie przemieszać lody widelcem aby nie pojawiły się kryształki lodu.
Gotowe lody nakładać do miseczek, polać odrobiną adwokata i posypać płatkami migdałowymi.
adwokat i lody uwielbiam więc te są dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńMniam , muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńSą Asiu ;))
UsuńMarzenie! idealne orzeźwienie
OdpowiedzUsuńZgadza się Marta :)
UsuńMmmm cudowne! Elegancki i powalający smakiem deser! Ale tym razem tylko popatrzę bo zapalenie krtani mam,więc takie smakołyki nie dla mnie...
OdpowiedzUsuńMonia szybko wracaj do zdrowia a póżniej wpadnij na lody do mnie :))
Usuń