Placuszki:
5 ziemniaków
jajko
3 łyżki mąki pszennej
sól
świeżo zmielony pieprz
dymka
Twarożek:
200g białego sera
3 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany
3 rzodkiewki
dymka
sól
kolorowy pieprz
Dodatkowo:
op. kiełków lucerny
2 rzodkiewki
szczypior
Placuszki: Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać jajko, mąkę, posiekaną dymkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na niewielkiej ilości oleju smażyć niewielkie placuszki. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Twarożek: Ser dokładnie rozetrzeć widelcem, wymieszać z jogurtem. Dodać 3 drobno pokrojone rzodkiewki i dymkę. Doprawić solą, wymieszać. Na talerzach układać placuszki, na nich łyżkę twarożku i kiełki lucerny. Powtykać plasterki rzodkiewek, posypać szczypiorem. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Wyglądają przepięknie :) Zjadłabym!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTe kiełki lucerny mnie intrygują. Muszę sprubować.
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) pyszne są :)
UsuńPrzepysznie wyglądają, ja najbardziej lubię kiełki rzodkiewki.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Kiełki oczywiście mogą być dowolne, jakie kto lubi :)
Usuń