Następnym razem dodam dwa a nie jak u mnie w przepisie jedno opakowanie galaretki.
1,5 kg miąższu z dyni
1 galaretka pomarańczowa
szczypta imbiru Kamis
szczypta cynamonu Kamis
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z nieprzywierającym dnem i podlać niepełną szkl. wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy dynia będzie już miękka zmiksować na gładką masę. Do gorącej wsypać galaretkę pomarańczową. Ja podzieliłam na tym etapie zmiksowaną masę. Do jednej dodałam cynamon i imbir a do drugiej cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem. Gorący dżem nakładać do wyparzonych i osuszonych słoików. Po zakręceniu odstawić do góry dnem. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Można podawać z pieczywem, goframi, naleśnikami i innymi deserami.
Też mam dynie i już wiem co z nimi zrobię ;)
OdpowiedzUsuńPo raz pierwszy robiłam w ubiegłym roku ten dżem. Jest niesamowicie smaczny :)
OdpowiedzUsuń