Strony

sobota, 31 grudnia 2022

Mojito truskawkowo-limonkowe

 Pyszny tradycyjny drink wzbogacony o truskawki. Doskonale sprawdzi się podczas nocy sylwestrowej i karnawału :)




Na 2 porcje:

1 szkl pokrojonych truskawek + 2 do dekoracji

łyżeczka miodu

2 limonki

ok 10 liści mięty

ok 50 ml białego rumu

1 szkl wody gazowanej

kilka kostek lodu


Z jednej limonki wycisnąć sok, drugą pokroić w plasterki. Truskawki rozgnieść z miodem, sokiem z limonki i kilkoma listkami mięty. Do kieliszków/szklaneczek nałożyć rozgniecione truskawki, plasterki limonki i truskawki, listki mięty i po kilka kostek lodu. Wlać po 25ml rumu i uzupełnić wodą gazowaną. Drinki udekorować plasterkiem limonki, truskawką i listkami mięty.


sobota, 17 grudnia 2022

Makowiec krucho-drożdżowy

Makowiec to obowiązkowy wypiek bożonarodzeniowy w moim domu. 

Ciasto z tego przepisu może wydawać się trochę skomplikowane ale tak naprawdę jest łatwe i każdy sobie z nim poradzi.

Aby było łatwiej i szybciej, użyłam już gotowego suchego maku mielonego. Zwykły mak po namoczeniu należy zmielić 3 razy.




Ciasto:

500g mąki pszennej

250g masła

4 żółtka

4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

3 łyżki cukru

40 g drożdży świeżych

3 łyżki kaszy manny

kilka kropel ekstraktu waniliowego


Masa makowa:

600 g maku mielonego suchego

1l mleka

150g masła

6 łyżek mąki

7 jajek

1,5 szkl cukru

4 łyżki miodu

2 łyżki kakao

2 szkl bakalii (orzechy, owoce kandyzowane, rodzynki itp)


Masa makowa: mak zalać gorącym mlekiem. Gotować kilka minut mieszając. Odstawić na ok 3 godziny. Duże sito wyścielić gazą i odsączyć na nim mak z nadmiaru płynu. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodawać po łyżce maku, miód i rozpuszczone, ostudzone masło. cały czas ucierając dodawać mąkę i kakao. Do masy wsypać bakalie, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą makową.

Ciasto: Śmietanę lekko podgrzać, dodać łyżkę cukru i drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło, posiekać. Dodać żółtka i zaczyn, zagnieść ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 40-60 minut.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 nierówne części. Foremkę 25x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód i boki formy (25x36cm). posypać kaszą manną i wyłożyć masę makową. Pozostałe ciasto rozwałkować, pociąć w paski i ułożyć kratkę na maku. Z resztek ciasta wycięłam gwiazdki. Ciasto piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


środa, 14 grudnia 2022

Schab pieczony w kiszonej kapuście

 Obiad, który sam się robi i wybornie smakuje. Do tego świetnie pasują gotowane ziemniaczki.




1 kg schabu

15 dag boczku w plastrach

1 cebulka

1kg kapusty kiszonej

sól, pieprz

2 łyżki czosnku granulowanego

2 łyżki przyprawy do dań z kapusty

2 liście laurowe


Schab ponacinać w 2 cm plastry, nie docinając do końca. Mięso oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. W kieszonki powkładać plasterki cebuli i boczku. 

Kapustę odcisnąć z soku, przepłukać i drobno posiekać. Wymieszać z przyprawą do dań z kapusty. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na górze położyć schab. Danie przykryć folią aluminiową i piec godzinę i 15 min w 180 stopniach. Po tym czasie zdjąć folię i dopiec jeszcze 15 minut do zarumienienia


piątek, 9 grudnia 2022

Torcik 7 Days

Elegancki i delikatny w smaku torcik na wyjątkowe okazje. Upiekłam go na urodziny Męża. Wszystkim bardzo smakował :)




Biszkopt:

4 jajka

szczypta soli

3/4 szkl cukru

3/4 szkl mąki pszennej

3 łyżki kakao

płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Krem śmietankowy:

660 ml śmietanki 30%

5 łyżek cukru pudru

2 łyżki żelatyny

1/4 szkl wody


Krem kakaowy:

kostka masła

 190 g mleka skondensowanego słodzonego

3 łyżki kakao

opakowanie rogalików 7 Days

słoik dżemu z czarnej porzeczki

czekolada deserowa



Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ucierając dodawać cukier a gdy piana będzie szklista, żółtka. Do masy jajecznej przesiać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Ciasto piec ok 20 minut w 180st, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, przeciąć na dwa blaty.

Krem śmietankowy: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Podgrzać na małym ogniu aż do rozpuszczenia (nie doprowadzić do wrzenia!), lekko przestudzić. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas miksując dolewać żelatynę. 

Krem kakaowy: miękkie masło utrzeć na puch, dolać mleko skondensowane i ubijać jeszcze kilka minut. Na koniec dodać kakao, utrzeć do połączenia składników.

Na paterze ułożyć spód biszkopta, założyć obręcz do tortów, posmarować dżemem i wyłożyć połowę kremu śmietankowego. Ułożyć rogaliki i pokryć pozostałym kremem. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Posmarować dżemem i kremem  kakaowym. Na koniec posypać torcik wiórkami z czekolady. Tort schłodzić kilka godzin.




sobota, 3 grudnia 2022

Ciasto Kubuś z mandarynkami

 Delikatne i orzeźwiające ciasto do kawy. "Kubuś" będzie doskonałym deserem do niedzielnej kawy jak i na wyjątkowe okazje.




Biszkopt:

3 jajka

1/2 szkl cukru

1/3 szkl mąki pszennej

1/3 szkl mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia


Masa "kubusiowa":

700ml soku marchewkowo-pomarańczowego

2 budynie śmietankowe


Masa jogurtowa:

400 g jogurtu naturalnego

1 galaretka pomarańczowa


2 opakowania delicji

2 galaretki pomarańczowe

puszka mandarynek



Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Cały czas ucierając dodawać cukier a gdy piana będzie szklista, żółtka. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę 28x19 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Ciasto piec ok 20 minut w 180st, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Tę samą blaszkę wyłożyć folią aluminiową i włożyć do niej biszkopt. Ciasto skropić sokiem z mandarynek.

2 galaretki przygotować w 3 szkl gorącej wody, jedną w 3/4 szkl gorącej wody. Galaretki odstawić do ostygnięcia.

Masa "kubusiowa": Na soku Kubuś ugotować budyń, gorący wylać na biszkopt. Odstawić do wystudzenia. 

Na wystudzonej masie budyniowej ułożyć delicje. 

Masa jogurtowa: tężejącą galaretkę wymieszać z jogurtem, zalać delicje, odstawić do lodówki do stężenia. 

Na masie jogurtowej ułożyć odsączone mandarynki, zalać dwoma tężejącymi galaretkami, ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki.