Strony

środa, 27 czerwca 2018

Tarta z czereśniami i białą czekoladą

Przepyszny i pięknie wyglądający letni deser. Kruche ciasto doskonale komponuje się z delikatnym kremem z białej czekolady i świeżymi czereśniami. 






Kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
40 g cukru pudru
jajko
szczypta soli

Krem z białej czekolady:
330 ml śmietanki 30%
100 g białej czekolady
2 łyżki cukru pudru

ok 300 g wydrylowanych czereśni
3 łyżki prażonych płatków migdałowych
mięta do dekoracji 




Ciasto kruche: składniki posiekać, zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować na ok 0,5cm i wylepić natłuszczony spód foremki do tarty (ciasta wystarczy na jedną dużą tartę lub kilka mniejszych). Nakłuć widelcem i położyć papier do pieczenia. następnie nasypać grochu w celu obciążenia. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach usunąć papier i groch i dopiekać jeszcze ok 10 minut na rumiany kolor. Ostudzić.

Krem: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i czekoladę. Krem wyłożyć na upieczone spody do tart. Ułożyć na nich wydrylowane czereśnie, posypać migdałami i udekorować miętą. Schłodzić przed podaniem.

poniedziałek, 25 czerwca 2018

Knedle z truskawkami

Uwielbiam takie obiady z sezonowymi owocami :) Korzystając z tego, że jeszcze można dostać truskawki ugotowałam rodzince te pyszne knedle.




1,3 kg ugotowanych ziemniaków
ok 2 szkl mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
jajko
sól

ok 500g truskawek
cukier trzcinowy
cynamon


Truskawki umyć, obrać i osuszyć.

Ziemniaki przecisnąć przez praskę do dużej miski. Wyrównać wierzch i podzielić na 4 części. Jedną część wyłożyć na resztę ziemniaków i w to miejsce nasypać mąkę pszenną (ok 2 szkl). Dodać mąkę ziemniaczaną i jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto powinno się trochę kleić, nie może być za twarde knedle też będą twarde. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok 8cm i pokroić na plastry 1,5-2 cm. Na środek kłaść truskawkę i posypać ok 1/2 łyżeczki cukru. Zlepić brzegi i uformować kulkę. Knedle kłaść na deseczce posypanej mąką.

W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Na wrzątek kłaść knedle (nie za dużo na raz) i gotować partiami po ok 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Knedle podajemy polane śmietaną i posypane cukrem i cynamonem lub z bułką tartą zrumienioną na maśle.

czwartek, 21 czerwca 2018

Młode ziemniaczki zasmażane z bobem

Świetny sposób na wykorzystanie ziemniaczków pozostałych z obiadu. Danie można przygotować na kolację lub zabrać do pracy.



ok 10 ugotowanych młodych ziemniaczków
2 szkl ugotowanego bobu
10 plasterków kiełbasy salami
czerwona cebula
1/3 op. fety
ząbek czosnku
łyżka oliwy
sól, świeżo zmielony pieprz
gałązka rozmarynu
1/3 łyżeczki oregano i bazylii
szczypiorek do posypania



Ugotowane ziemniaki przekroić na pół lub na ćwiartki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć pokrojone w kostkę salami. Dodać ziemniaczki, posypać ziołami i smażyć aż lekko się zrumienią. Pod koniec dodać zmiażdżony ząbek czosnku, obrany z łupinek bób, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciepłe danie wyłożyć na talerze, posypać pokruszoną fetą, szczypiorkiem i cebulką.
Podawać na ciepło chociaż na zimno też dobrze smakuje.


wtorek, 19 czerwca 2018

Lodowiec z truskawkami i jagodami

Najlepsze ciasto na upały. Bez pieczenia, z orzeźwiającą galaretką i owocami. 
Takie ciasta najczęściej goszczą u mnie na stole podczas gorącego lata.
Polecam :)



Masa budyniowa:
1,5 szkl mleka
5 żółtek
1 budyń waniliowy
czubata łyżka mąki pszennej
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g masła w temp. pokojowej
1,5 łyżki gorzkiego kakao

2 galaretki o smaku owoców leśnych
ok 500 g owoców: truskawki, jagody, maliny

ok 100-120 g okrągłych biszkoptów



Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odstawić do czasu aż zacznie tężeć.

Masa: żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać budyń, mąkę, ekstrakt waniliowy i 1/2 szklanki mleka. Zmiksować. Szklankę mleka zagotować. Cienkim strumieniem wlewać masę jajeczną na gotujące się mleko, energicznie mieszając do czasu aż budyń zgęstnieje. Zestawić z ognia, przykryć folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch i ostudzić.
Masło utrzeć do białości i cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu.

Ok pół szklanki galaretki odlać na talerzyk, będzie potrzebna do namaczania biszkoptów.
Dno tortownicy (śr. 21cm)  wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na spodzie ułożyć warstwę biszkoptów maczając je wcześniej w galaretce. Na biszkopty wyłożyć 1/2 masy budyniowej. Ułożyć następną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce. Do pozostałej masy dodać kakao i zmiksować. Wyłożyć na biszkopty. Na masie ułożyć owoce. Schłodzić.

Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać na ciasto i odstawić do lodówki na kilka godzin.


sobota, 9 czerwca 2018

Milkshake z masłem orzechowym

Na weekend zapowiadają spore upały. Warto więc pomyśleć o napojach chłodzących ;)
Ten milkshake przygotujecie w kilka minut, jeśli oczywiście będziecie mieć zapas zamrożonych bananów ;)



4 dojrzałe banany
750-1000ml zimnego mleka
4 łyżki masła orzechowego (słodko-słone)



Banany obrać i pokroić w duże kawałki. Zamknąć w woreczku i zamrozić. Zmrożone banany, mleko i masło orzechowe przełożyć do blendera kruszącego lód. Dokładnie zmiksować. Przelać do szklanek, można posypać gorzkim kakao.
Milkshake jest już wystarczająco słodki od dojrzałych bananów. Jeśli jednak chcecie bardziej słodki napój dodajcie do niego łyżkę miodu.

czwartek, 7 czerwca 2018

Sernik gotowany z truskawkami

Przepyszne i orzeźwiające ciasto. Sprawdzi się jako elegancki deser podczas spotkania z przyjaciółmi lub do kawy na co dzień.
Ja użyłam sera o smaku waniliowym. Ale wystarczy do naturalnego serka warto dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego aby nabrał ciekawego smaku.




Biszkopt:
2 jajka
1/3 szkl cukru
1/4 szkl maki pszennej
1/4 szkl maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ser:
1kg sera na serniki z wiadereczka (u mnie waniliowy)
200 g masła
3/4 szkl cukru
4 jajka
2 duże budynie waniliowe
3/4 szkl mleka

1/2 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe




Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy piana będzie lśniąca i szklista dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Spód formy (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Ciasto piec ok 20 minut w 170 stopniach. Ostudzić.

Ser: w garnku rozpuścić masło, dodać ser, cukier i rozbełtane jajka. Podgrzewać, często mieszając aż masa zacznie bulgotać. Proszek budyniowy wymieszać z mlekiem i wlać do gorącego sera. Energicznie mieszać i podgrzewać aż masa serowa zacznie gęstnieć. Gorącą wylać na biszkopt. Ostudzić.

Galaretkę przygotować w 750 ml gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć osuszyć (większe przekroić) i poukładać na masie serowej. Zalać tężejącą galaretką.
Sernik odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.



sobota, 2 czerwca 2018

Lemoniada z rabarbaru

Wypróbowałam trochę nietypowy sposób przygotowania tego napoju gdyż zamiast ugotować rabarbar jak na zwykły kompot, najpierw go usmażyłam. Napój wyszedł zdecydowanie bardziej intensywny w smaku :) Polecam go na letnie upały, doskonale gasi pragnienie.



500 g rabarbaru
cukier do smaku (ok 1/2 szkl)
2 cytryny
1,5 l wody
garść świeżej mięty


Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla, zasypać cukrem i smażyć aż zacznie się rozpadać a cukier się rozpuści. Zalać wodą i zagotować. Kompot odcedzić i schłodzić. Wcisnąć sok z jednej cytryny, drugą pokroić w plasterki. Do dzbanka wlać lemoniadę, dodać plasterki cytryny, liście mięty i sporą ilość kostek lodu.