Urocze, maleńkie mazurki w sam raz na raz ;)
Robi się je dosyć szybko, a żeby zaoszczędzić sobie czasu przed samymi świętami spody można upiec nawet tydzień wcześniej. Dekoracja zajmie już tylko kilka chwil.
Robi się je dosyć szybko, a żeby zaoszczędzić sobie czasu przed samymi świętami spody można upiec nawet tydzień wcześniej. Dekoracja zajmie już tylko kilka chwil.
Będą na pewno ulubionymi wielkanocnymi słodkościami naszych pociech. Nutella i kolorowe czekoladowe jajeczka sprawiają, że nikt nie może się im oprzeć. Moja Oliwka była zachwycona ich wyglądem i smakiem.
Kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
40 g cukru pudru
jajko
słoik nutelli
kilka łyżek płatków migdałowych
kolorowe czekoladowe jajeczka
Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. W razie konieczności podsypać trochę mąką. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie rozwałkować na stolnicy cienki placek i wykrawać koła wielkości foremek do mini tart. Foremki na tartaletki posmarować tłuszczem, wylepić ciastem i nakłuć widelcem. Mazurki piec ok 20 minut w 180 stopniach.
Warto przed włożeniem do piekarnika obciążyć je np. grochem, aby się nie zniekształciły. Po 10 minutach pieczenia usuwamy groch i dopiekamy na rumiany kolor.
Ostudzone spody do mazurków wypełniamy nutellą i dekorujemy migdałami i jajeczkami.
jakie on ślieczne
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo apetyczne i jaka ładna dekoracja
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńwyglądają obłędnie i do tego takie proste w przygotowaniu :) super pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚliczne, małe mazureczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Iwonko :)
UsuńCudownie wyglądają.Żal jeść -:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńAsieńko!
OdpowiedzUsuńMini, ale smakowo maksi:)
Pozdrawiam milutko:)
Morgano również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńJak ślicznie udekorowane! :)
OdpowiedzUsuń