niedziela, 7 maja 2017

Rafaello jaglane

Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na fit słodkości. Tym razem jest to pyszny, mocno kokosowy deser z kaszy jaglanej. Kasza ta wyróżnia się dużą zawartością witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Zatem bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na kawałek tej słodkiej przyjemności :)




1 szkl kaszy jaglanej
3 szkl mleka
1 szkl wody
250 ml mleczka kokosowego
5 łyżek ksylitolu
2 łyżki miodu
1 laska wanilii
130 g wiórków kokosowych + 4 łyżki do posypania
garść płatków migdałów




Kaszę dokładnie przepłukać wodą na sicie. Przełożyć do garnka i zalać 2 szklankami mleka i szklanką wody. Gotować na małym ogniu ok 20 minut. Do ugotowanej kaszy wlać pozostałe mleko i mleczko kokosowe, wsypać kokos i dosłodzić do smaku. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i całość dodać do kaszy. Gotować jeszcze ok 15 minut często mieszając aby się nie przypaliło. Lekko przestudzić, wyjąć laskę wanilii i zmiksować na gładki mus. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić olejem, przełożyć masę jaglaną i wyrównać wierzch. Posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Ostudzić i schłodzić kilka godzin.



28 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Asiu :) i zapewniam, że podobnie smakuje ;)

      Usuń
  2. ale fajne!!! chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie i jak pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mleko można zastąpić np.ryżowym??

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajnie pomyślane. Uwielbiam kasze jaglana w deserach!

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbować :) Musi być bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha :) Już od pewnego czasu chodzi mi po głowie jakieś ciasto z kaszy jaglanej, w połączeniu z kokosem musi być znakomite :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Asiu jak zwykle kusisz na weekend pysznościami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak już mam że na weekend musi być u mnie coś słodkiego do kawy ;)))

      Usuń
  9. Pyszności, do tego z mojej ulubionej kaszy. Pozdrawiam -:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Asiu wspaniały przepis /tak jak blog /pozdrawiam cię

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł, ciasto wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. fantastyczny deser! :) uwielbiam kaszę jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały deser, uwielbiam kaszę jaglaną :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z kaszy jaglanej nigdy nie robiłam ciasta, ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak duże musi być naczynie żaroodporne? Wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)