środa, 30 marca 2016

Sałatka jarzynowa z wiosennym motywem

Sałatka jarzynowa to smak mojego dzieciństwa. Odkąd sięgam pamięcią była obowiązkowa podczas rodzinnych spotkań ale również na co dzień mama często ja przygotowywała. Niby zwykła sałatka ale ma w sobie to COŚ :) 
Oprócz podstawowych składników jak ziemniaki, marchew, pietruszka, jajka i groszek za każdym razem dodaję do niej jeszcze dodatkowy składnik, dzięki któremu zawsze smakuje trochę inaczej. Czasami jest to por, innym razem kukurydza, kiedy indziej seler ze słoiczka.
Tym razem tę zwykła-niezwykłą sałatkę udekorowałam w bardzo wiosenny motyw jakim są bzy. Mam nadzieję, że na zdjęciach to widać ;)




5 ziemniaków
4 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 słoika ogórków konserwowych
słoik selera marynowanego
puszka groszku
puszka kukurydzy
7 jajek (4 do dekoracji)
sól, pieprz
łyżka musztardy
mały słoiczek majonezu

natka pietruszki
czerwona cebulka




Ziemniaki, marchew i pietruszkę ugotować w łupinkach do miękkości. Ostudzić, obrać i razem z ogórkami pokroić w kostkę. Groszek, kukurydzę i selera odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i obrać. 3 pokroić w kostkę, resztę zostawić do dekoracji.

Wszystkie warzywa i 3 pokrojone jajka przełożyć do miski, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z musztardą i majonezem. Odstawić do przegryzienia.

Dekoracja: Żółtka pozostałych jajek drobno posiekać. Białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulkę posiekać. Sałatkę przełożyć do salaterki, wyrównać wierzch i posypać cienką warstwą żółtek. Następnie z białek i czerwonej cebulki uformować kwiaty bzu. Udekorować gałązkami natki.


Owsianka z bananami i migdałami

Miseczka takiej zdrowej owsianki doda energii na cały dzień. Warto pamiętać, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Kto więc jeszcze nie jadł śniadanie to polecam taka pyszną owsiankę.





3/4 szkl płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos
1 szkl mleka
2 łyżki uprażonych płatków migdałowych
banan
garść rodzynków
miód do smaku





Płatki zalać gorącym mlekiem i odstawić na kilka minut pod przykryciem. Dodać rodzynki i ewentualnie miód do smaku, wymieszać. Podawać na ciepło z pokrojonym bananem, posypaną płatkami migdałowymi i polaną miodem.


wtorek, 29 marca 2016

Tort czekoladowy z konfiturą z czarnej porzeczki

Tort upiekłam do świątecznej kawy. Jest pyszny, delikatny, słodki smak kremu przełamuje kwaskowata konfitura z czarnej porzeczki. Mojej rodzinie i gościom bardzo posmakował. A córka po wylizaniu wszystkich misek z kremów, zanim jeszcze skosztowała gotowego tortu, stwierdziła, że jest to najlepszy tort na świecie. I ja też tak myślę. Polecam, naprawdę warto! :)
Wbrew pozorom jest bardzo łatwy do przygotowania i robi się go dosyć szybko. Jedynie oczekiwanie na ostygnięcie biszkoptu i stężenie całego tortu może się wydawać długie. Dlatego proponuję podzielić sobie przygotowanie tortu na etapy. Biszkopt upiec dzień wcześniej lub z samego rana aby zdążył ostygnąć do czasu aż zajmiemy się masą. Po przełożeniu dobrze by było aby torcik poleżał całą noc w lodówce i dobrze się schłodził. 
Smacznego :)






Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl maki ziemniaczanej
1/4 szkl maki pszennej luksusowej Młynomag
1/4 szkl ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
700 ml zimnej śmietanki 30 %
500 g zimnego serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy 
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 tabliczki białej czekolady

Dodatkowo:
słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
czekoladowe płatki do posypania




Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubijać aż masa będzie lśniąca i szklista. Nadal ucierając dodawać po 1 żółtku. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dno tortownicy (śr. 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt. Piec w 180 stopniach przez ok 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 krążki.

Krem:  Miskę robota schłodzić wcześniej. Czekolady połamać i osobno rozpuścić nad kąpielą wodną, lekko przestudzić (ma być lekko ciepła ale nie gorąca) Ubijać śmietankę. Gdy będzie prawie ubita dodać cukier puder, śmietan fixy i mascarpone, ubić na sztywny krem. Krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę, szybko ubić mikserem. Do drugiej części wlać białą czekoladę, zmiksować.

Przełożenie: Krążki biszkopta nasączyć wodą (1/2 szkl) z dodatkiem cukru i łyżką soku z cytryny (można dodać alkohol), posmarować konfiturą z porzeczek. Ułożyć dolny krążek, założyć obręcz, nałożyć ciemny krem, wyrównać powierzchnię. Nałożyć drugi krążek ciasta i jasny krem, wyrównać. Tort chłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce. Posypać czekoladowymi płatkami.

Zupa pomidorowa z brązowym ryżem

Pyszna, zdrowa zupa z dodatkiem brązowego ryżu Cenos poleca się na poświąteczny lekki obiad. 
Jeśli został Wam rosół z wielkanocnego obiadu polecam taką pyszną i lekką zupę. Będzie w sam raz aby zregenerować organizm po poświątecznym łakomstwie. Na dodatek robi się ją błyskawicznie co jest dodatkowym plusem po tylu godzinach stania w kuchni przy garnkach ;)

Zupę podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Antonio".




1 l rosołu + marchewka i korzeń pietruszki z gotowania
puszka pomidorów krojonych
2 torebki ryżu brązowego pełnoziarnistego Cenos
sól i pieprz do smaku

koperek do posypania



Rosół i pomidory zmiksować. Możecie zrobić to niedokładnie i zostawić cząstki pomidorów albo zmiksować rosół z wszystkimi warzywami na krem. Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu zawrzenia. W razie potrzeby przyprawić do smaku.
Ryż zagotować w osobnym garnku wg przepisu na opakowaniu.
Zupę podawać z ryżem i ewentualnie kleksem śmietany jeśli lubicie.

poniedziałek, 28 marca 2016

Babka kajmakowa

Nie wiem jak u Was ale u mnie w domu babka na Wielkanoc musi być. Zwykle co roku piekę inną. Tym razem wybór padł na babkę z dodatkiem masy kajmakowej. Wyszła pyszna, puszysta, doskonała :) Już prawie zjedzona ;)




Ciasto:
5 jajek
sok z 1/2 cytryny
300 g gotowej masy kajmakowej
100 g masła
180 g mąki pszennej luksusowej Młynomag
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
100 g masy kajmakowej
4 łyżki mleka

płatki migdałów do posypania
migdały w czekoladzie



Masę kajmakową i masło podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia. Przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier a następnie po 1 żółtku i sok z cytryny, cały czas ucierając. Dodać masę kajmakową a następnie obie mąki , delikatnie mieszając łyżką.
Babkę piec ok 45-50 minut w 180 stopniach. Ostudzić.

Składniki na polewę podgrzać i wymieszać aby się połączyły. Polać babkę i posypać lekko podprażonymi migdałami. Udekorować migdałami w czekoladzie.



niedziela, 27 marca 2016

Bułeczki króliczki

Cieszą oczy nie tylko najmłodszych. Będą nie tylko smaczną przekąską ale piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Moja córka była zachwycona samym kształtem króliczków zaraz po upieczeniu a gdy zobaczyła ich wesołe buźki szkoda było jej je zjeść ;)





Ciasto drożdżowe:
500 g mąki tortowej Młynomag
7 g drożdży instant
2 łyżki cukru cytrynowego
1 łyżka cukru
1 szkl mleka
75 g masła
szczypta soli
jajko
białko do posmarowania

Dekoracja:
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
kuleczki zbożowe w różowej skorupce
100 g marcepanu
barwniki spożywcze




Mąkę, drożdże, sól, cukier wsypać do miski i wymieszać. Mleko z masłem podgrzewać w garnuszku do rozpuszczenia masła. Przestudzić. Wlać do suchych składników, dodać rozbełtane jajko i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto zagnieść. Odrywać niewielkie kawałki z których formować kulki i bardzo cienkie wałeczki na uszy.
Wałeczki składać na pół i sklejać do siebie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć uszy (w miejscu łączenia z głową lekko zwilżyć wodą) a na nich położyć głowy króliczków. Bułeczki posmarować białkiem. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 20 minut. ostudzić.

Czekoladę rozpuścić, przelać do worka cukierniczego z bardzo cienką końcówką. Narysować króliczkom buźki i oczy. W miejscu noska przykleić różowe kuleczki.
Marcepan zabarwić na dowolne kolory i udekorować króliczki np. kwiatuszkami, kokardkami itp.



Koszyczek drożdżowy

Jak to zwykle bywa u nas w Wielki Piątek wyciągamy z pawlacza koszyczki, serwetki, malujemy jajka i przygotowujemy je do sobotniej święconki. Tak też było w tym roku. Moja córeczka Oliwka złapała swój koszyczek i jak to dziecko poszła się nim bawić. Pech chciał, że dziadek nie zauważył leżącego na krześle koszyczka i usiadł na nim... płaczu było co nie miara nad popsutym koszyczkiem, no bo w czym teraz będzie święcić jajeczka i baranka? Nie zastanawiając się długo zawołałam córę do kuchni i obiecałam, że wyczaruję dla niej najpiękniejszy i najoryginalniejszy koszyczek. Nikt inny nie będzie miał takiego jak ona. 
Początkowo trochę sceptycznie ale później, gdy zobaczyła, że jednak wiem co robię ;)  z wielkim zapałem zabrała się do pomocy i zaplatania warkoczy z pachnącego, drożdżowego ciasta. W końcu to miał być najpiękniejszy koszyczek, specjalnie dla niej :)))) 
W ten sposób powstał koszyczek dla Oliwki, upieczony... ot tak... prosto z serca..... 
Córka była przeszczęśliwa biorąc do rąk swój nowy koszyczek z pisankami. A podczas śniadania wielkanocnego ułamała każdemu po kawałku twierdząc, że mama przecież upiecze jej za rok taki sam a może jeszcze ładniejszy :) i na koniec stwierdziła, że mama jednak jest... Czarodziejką :*

Wesołych Świąt Kochani!







4 szklanki mąki pszennej 
opakowanie drożdży instant Delecta
1/2 szkl letniej wody
1/2 szkl letniego mleka
1 jajko
1/4 szkl cukru
1 łyżka cukru cytrynowego Delecta
1/2 łyżeczki soli
1/4 szkl oleju rzepakowego

2 żółtka do posmarowania koszyczka




Połączyć wodę i mleko. Do dużej miski przełożyć mąkę, drożdże Delecta, cukier i cukier cytrynowy Delecta. Wbić jajko, dolać wodę z mlekiem, olej i sól. Wymieszać i wyrabiać ciasto do czasu aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkować na długi placek, radełkiem wykrawać cienkie paseczki.

Miskę żaroodporną lub foremkę na babkę obłożyć folią aluminiową i ustawić do góry dnem. Paseczki ciasta przyklejać pionowo w równych odstępach. Następnie przeplatać poziomo tak jak prawdziwy koszyk. Na denku koszyczka można położyć małą miseczkę aby go spłaszczyć i aby po upieczeniu stał stabilnie.

Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy miski lub formy na której będzie piekł się nasz koszyczek.
Z reszty wałeczków upleść dwa długie warkoczyki.  Jeden ułożyć na narysowanym okręgu po zewnętrznej jego stronie, będzie wykończeniem naszego koszyczka. Drugi ułożyć na dużej blaszce piekarnikowej w poprzek. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu wygiąć w pałąk. Świeże ciasto łatwo można wygiąć, choć lepiej byłoby upiec go na ułożonej do góry dnem misce.

Wszystkie części koszyczka posmarować rozmąconym żółtkiem i piec ok 20 minut w 180 st. do zarumienienia. Ostudzić.
Części koszyczka pospinać i poskładać za pomocą wykałaczek. Koszyczek dowolnie udekorować.


Piecz... ot tak... prosto z serca!

środa, 23 marca 2016

Sodowy chlebek z płatkami owsianymi

Chlebek sodowy pierwszy raz miałam okazję spróbować gdy mieszkałam w Irlandii. Od razu bardzo mi posmakował i bardzo często go kupowałam. Po powrocie do Polski zapomniałam o nim a szkoda! Bo jest naprawdę smaczny. Pierwszy swój chlebek sodowy upiekłam z dodatkiem płatków owsianych, jest pyszny i zdrowy. Na pewno jeszcze nie raz go upiekę, gdyż jest naprawdę szybki i bardzo łatwy do zrobienia. Nie potrzebuje czasu na wyrastanie więc w pół godziny można go upiec. 




250 g mąki pszennej graham Młynomag + 2 łyżki do obtoczenia
250 g mąki tortowej Młynomag
4 łyżki płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
400 g kefiru
20 g miękkiego masła




Wszystkie składniki przełożyć do większej miski, wymieszać, zagnieść i uformować okrągły bochenek. Chlebek obsypać mąką grahamką i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Naciąć dość głęboko na krzyż i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 35 minut. Po upieczeniu owinąć w ściereczkę i zostawić do zupełnego wystudzenia.


poniedziałek, 21 marca 2016

Pasta jajeczno-łososiowa

Lubię posmarować sobie chleb taką pyszną domowa pastą. Tym razem przygotowałam ją z jajek i wędzonego łososia. Robi się ją bardzo szybko. Świetnie sprawdzi się na co dzień do chleba na śniadanie. Będzie również wspaniałym dodatkiem do świątecznych wędlin i mięs. 




5-6 jajek
100 g wędzonego na zimno łososia
pół pęczka koperku
1-2 łyżki majonezu
świeżo zmielony pieprz




Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Bardzo drobno posiekać lub rozgnieść widelcem. Łososia i koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki, dodać majonez, doprawić do smaku i wymieszać. Odstawić na godzinę aby smaki się przegryzły.




Chleb żytni na drożdżach

Jest to mój pierwszy chleb żytni. Może nie wygląda idealnie ale świetnie smakuje! Jest bardzo smaczny i wilgotny. długo zachowuje świeżość. Polecam używanie mąki żytniej w kuchni gdyż pomaga obniżyć cholesterol, zapobiega miażdżycy i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
Ponieważ sama nie mam większego doświadczenia w pieczeniu chleba posłużyłam się przepisem ze strony "Smakowity chleb".

Chlebek upiekłam na mące żytniej chlebowej, typ 720 od Młynomag.



450 g maki żytniej chlebowej Młynomag
op drożdży instant (7 g)
łyżeczka soli
łyżeczka oleju rzepakowego
łyżeczka miodu
300 ml ciepłej wody




Suche składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy ciepłą wodę i miód, mieszamy i wyrabiamy ok 10 minut. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Keksówkę smarujemy tłuszczem, wykładamy ciasto i wygładzamy powierzchnię zwilżonymi dłońmi. Posypujemy makiem. Przykrywamy i odstawiamy na ok 45 minut. Pieczemy w 220 stopniach przez ok 30 minut. Studzimy, kroimy gdy chleb całkiem wystygnie.



czwartek, 17 marca 2016

Mazurek migdałowo-kajmakowy

Oto kolejny obiecany mazurek (jeszcze zeszłoroczny) . Połączenie pysznego migdałowego ciasta ze słodkim kajmakiem jest po prostu genialne. Takie proste a jakie smaczne. Polecam na Wielkanoc :)






Ciasto kruche:
300g mąki pszennej
50g mielonych migdałów
100g cukru pudru
kostka masła
jajko
szczypta soli

Ciasto na rant:
150g miękkiego masła
100g cukru pudru
2 jajka
250g mąki pszennej
50g mielonych migdałów
ziarenka z 1/2 laski wanilii

puszka masy kajmakowej
migdały i kandyzowane wiśnie do dekoracji





Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na wielkość blaszki 24x36cm. Podpiec ok 10 minut w 180 stopniach.

Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią na puch. dodać jajka, później mąkę i migdały, wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wycisnąć na ciasto ozdobny brzeg. Od razu wstawić do piekarnika (ja się zagapiłam przez co rancik trochę się rozlał) i piec ok 15 minut w 180 st. Ostudzić.

Masę kajmakową rozsmarujemy na cieście. Z obranych migdałów i kandyzowanych wiśni robimy kwiaty. Odstawiamy w chłodne miejsce.



środa, 16 marca 2016

Placki po zbójnicku

Uwielbiam te placki :) Już jedną porcją można sobie porządnie pojeść. Przynajmniej raz w miesiącu rodzina dopomina się takiego obiadu i myślę, że nigdy nam się nie znudzą ;) Może i Wy je przygotujecie?
Do placków i gulaszu użyłam mąki pszennej Luksusowej od Młynomag. Świetnie sprawdza się nie tylko w wypiekach ale również jako dodatek do innych dań.




Placki ziemniaczane:
5-6  ziemniaków
jajko
ok 1/3 szkl mąki pszennej luksusowej Młynomag
sól, pieprz, majeranek do smaku
1 mała cebula

Gulasz:
50 dag mięsa wieprzowego
duża cebula
3 ząbki czosnku
5 dużych pieczarek
3 łyżki przyprawy do wieprzowiny
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
papryka słodka i ostra
sól, pieprz
3 łyżki mąki pszennej luksusowej Młynomag

olej rzepakowy do smażenia
kwaśna śmietana
starty żółty ser do posypania
natka pietruszki
dowolne surówki 





Gulasz: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Posypać przyprawą. W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć ok 5 minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki i czosnek, smażyć jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie mięso zalać ok 0,75ml wody, dodać pozostałe przyprawy i dusić do miękkości. Mąkę wymieszać z 1/3 szkl wody i stopniowo mieszając wlewać do gulaszu, tyle aby uzyskać pożądaną gęstość sosu.

Placki ziemniaczane: Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać jajko, mąkę i przyprawy wg uznania. Wymieszać. Smażyć duże placki na wielkość patelni lub trochę mniejsze, jak wolicie.

Placki ziemniaczane polać gulaszem, złożyć na pół. Podawać z kleksem śmietany, posypane startym żółtym serem z ulubionymi surówkami (u mnie czerwona kapusta i ogórek kiszony z pomidorem). Danie posypać posiekaną natką pietruszki.


Rosół drobiowo-wołowy

Przepisów na rosół jest wiele. W każdym domu gotuje się go trochę inaczej. Ja z dzieciństwa pamiętam przepyszny rosół mojej Babci. Zawsze gotowała go z wiejskiej kury, która wcześniej biegała sobie u niej po ogrodzie. Taki rosół jest najlepszy na świecie. Ale jeśli nie mamy kury wiejskiej trzeba zadowolić się taką ze sklepu ;)
My lubimy rosół drobiowy więc najczęściej taki gotuję ale czasami dodaję do niego kawałek wołowiny.
Rosół podałam w talerzu "Julia Gold" od Porcelany Bogucice.




30 dag wołowiny na rosół np. pręgi
3 duże udka z kurczaka
3-4 marchewki
2 korzenie pietruszki
2 małe cebule
kawałek kapusty włoskiej
1/2 korzenia selera
2-3 łodygi selera naciowego
kawałek pora
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
sól
szczypta kurkumy dla koloru




Wołowinę zalewam ok 3 litrami zimnej wody i gotuję ok 30 minut. Po tym czasie dodaję mięso z kurczaka i obrane warzywa. Cebulę przekrawam wcześniej na pół i przypalam na suchej patelni.
(Jeśli gotuję rosół drobiowy, od razu zalewam mięso i warzywa zimną wodą i gotuję na małym ogniu do miękkości)
Do gotującego się wywaru dorzucam liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę, ziarenka pieprzu i sól (1 płaską łyżkę).
Cały czas należy pamiętać o zbieraniu szumowin tworzących się na powierzchni.
Wywar gotuję na małym ogniu aby tylko lekko pyrkał przez ok 1,5-2 godzin.
Po tym czasie rosół przecedzić.
Najlepiej smakuje z domowym makaronem, pokrojoną w kostkę marchewką i natką pietruszki.

Rosół można przechować w lodówce ale należy pamiętać aby go wcześniej odcedzić, żeby dłużej zachował świeżość.


poniedziałek, 14 marca 2016

Kurczak z kaszą owsianą i oliwkami

Bardzo lubię takie szybkie a zarazem pyszne dania. Dzięki dodatkowi kaszy owsianej mój obiad był jeszcze zdrowszy. 
Ja podałam swojego kurczaka na ciepło z mixem sałat ale można potraktować go jako samodzielne danie na ciepło lub sałatkę do pracy na zimno.

Danie podałam na porcelanie Bogucice "Scania".




duży pojedynczy filet z kurczaka
1/2 szkl zielonych oliwek
1-2 torebki kaszy owsianej CENOS
1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
sól
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia




Kaszę owsianą ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawami i usmażyć na oleju. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę i czerwoną cebulę oraz ugotowaną kaszę i oliwki. Całość wymieszać i podgrzewać jeszcze ok 2 minut. 

niedziela, 13 marca 2016

Babka majonezowa

Na pewno zastanawiacie się już nad tym co upiec na Święta. W końcu to już za 2 tygodnie! Pewnie macie swoje tradycyjne dania, bez których ani Wy ani Wasi bliscy nie wyobrażacie sobie Świąt. U mnie w domu babka jest obowiązkowym wypiekiem na Wielkanoc. Staram się aby zawsze była inna. Tym razem proponuję Wam babkę przygotowaną na bazie majonezu. Jest puszysta, wilgotna i co najważniejsze: nikt nie zorientuje się, że jednym ze składników jest właśnie majonez. A to właśnie dzięki niemu jest ona taka wyjątkowa :)





5 jajek
3/4 szkl mąki pszennej
3/4 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ziarenka z 1/2 laski wanilii
4 łyżki majonezu

Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny
odrobina gorącej wody




Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec, cały czas ubijając dodawać cukier trzcinowy. Gdy będzie lśniąca dodawać po 1 żółtku, ziarenka wanilii i majonez. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy silikonowej na babkę. Piec ok 45-50 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Polać lukrem i udekorować, np. kwiatkami z opłatka.

Lukier: wszystkie składniki utrzeć aby powstał gęsty lukier.


piątek, 11 marca 2016

Mazurek różano-marcepanowy

Znalazłam wśród swoich zbiorów jeszcze dwa mazurki, których nie wiem dlaczego nie mam na blogu, a które upiekłam rok temu na święta. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na przepyszny różano-marcepanowy mazurek. Ten posmakował całej rodzinie. Wszyscy zajadali się ze smakiem. I jest to chyba najsmaczniejszy mazurek jaki do tej pory jadłam. Polecam Wam z całego serca :)
Przepis na kolejny mazurek po weekendzie gdyż nie będzie mnie przez kilka dni :)





Ciasto kruche:
200g mąki pszennej
200g mąki krupczatki
kostka masła
100g c. pudru
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

średni słoiczek marmolady z dodatkiem róży
400g marcepanu
1,5 tabl. mlecznej czekolady
skórki kandyzowane
siekane migdały
kandyzowane wiśnie





Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować na kwadrat wielkości 25x35cm, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, posmarować marmoladą..

Z papieru do pieczenia wyciąć 2 arkusze wielkości upieczonego spodu mazurka. Na jednym ułożyć marcepan, przykryć drugim i rozwałkować na prostokąt wielkości arkuszy papieru. Zdjąć jeden papier. Ułożyć rozwałkowany marcepan arkuszem papieru na wierzchu, zdjąć drugi papier. Marcepan lekko docisnąć.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać mazurek. Ciasto dowolnie udekorować kandyzowanymi owocami i migdałami. Przechowywać w chłodnym miejscu.


środa, 9 marca 2016

Pasta łososiowa do jajek

Bardzo lubię wędzonego łososia. Doskonale sprawdza się w połączeniu z jajkami. Mam dla Was dzisiaj propozycję na wielkanocne śniadanie- jajka nadziewane pastą łososiową. Robi się je bardzo szybko a do tego są efektowną ozdobą wielkanocnego stołu. Polecam, rodzina będzie zachwycona :)




7 jajek
100 g wędzonego na zimno łososia
ok 2 łyżki majonezu
czarny pieprz świeżo zmielony
kolorowy pieprz świeżo zmielony
rzeżucha do posypania




Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać. Z każdego jajka wykroić trójkątny kawałek wielkości ok 1/4 jajka. Będzie prościej jeśli podzielicie je na połówki ;) ale wg mnie tak wyglądają o wiele ładniej ;)
Delikatnie wyjąć żółtka i przełożyć do blendera. Do żółtek dodać drobno pokrojonego łososia (1 plaster zostawić do dekoracji), majonez, pieprz do smaku (sól można pominąć gdyż łosoś jest wystarczająco słony) i zmiksować na gładka masę. Pastę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówka gwiazdką i napełniać białkowe łódeczki.
Pozostały plaster łososia pokroić w cienkie paseczki, zwinąć w różyczki i udekorować każde jajko.
Jajka ułożyć na talerzu. Całość posypać rzeżuchą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Mazurek mleczno-czekoladowy z bakaliami

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć u mnie mazurka. Za każdym razem staram się aby był inny, nie tylko w smaku ale też w wyglądzie. Tym razem przygotowałam mazurek, który w smaku przypomina trochę blok czekoladowy (który uwielbiam) z mnóstwem bakalii. 
Wyszedł baaardzo słodki ale jaki pyszny :)






Ciasto kruche:
1 szkl mąki krupczatki Młynomag
1 1/3 szkl mąki pszennej luksusowej Młynomag
1/3 szkl cukru pudru
szczypta proszku do pieczenia
200 g margaryny
łyżka smalcu
jajko
łyżka kwaśnej śmietany

Masa mleczno-czekoladowa:
1/2 szkl mleka
1/2 szkl cukru
1 1/3 szkl mleka w proszku (nie granulowanego)
140 g masła
1/3 szkl drobno pokruszonych herbatników
kilka suszonych daktyli
50 g płatków migdałowych
50 g wiórków kokosowych
1/3 szkl siekanych orzechów włoskich
2/3 gorzkiej czekolady Terravita 70%

Do ozdoby:
czekoladowe jajeczka
płatki migdałów
kolorowe kandyzowane skórki
zielone wiórki kokosowe




Ciasto kruche: wszystkie suche składniki posiekać z margaryną i smalcem. Dodać jajko i śmietanę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość blaszki 30x18 cm. Z reszty ciasta uformować cienki wałeczek, zrobić rant. Spód ciasta nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut. Ostudzić.

Masa mleczno-orzechowa: mleko, cukier i masło przełożyć do garnuszka, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Do gorącej masy dodać pokruszoną gorzką czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Wsypać mleko w proszku i zmiksować. Na koniec dodać drobno pokruszone ciastka i bakalie, wymieszać. Masę wylać na wystudzony spód mazurka. Udekorować bakaliami i czekoladowymi jajeczkami. Ciasto odstawić do lodówki do zastygnięcia.


wtorek, 8 marca 2016

Sałatka z fasoli i tuńczyka

Trochę nietypowa ale pyszna i sycąca sałatka, która zaspokoi najwybredniejsze podniebienia. Dodatek czosnku i cebuli oraz rzeżuchy lekko zaostrza jej smak. Świetnie sprawdzi się na kolację lub na drugie śniadanie do pracy.
Do sałatki użyłam fasoli Piękny Jaś Tyczny od CENOS. Polecam bo to dobra jakość za niską cenę.





1 szkl fasoli Piękny Jaś Tyczny Cenos
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
mała czerwona cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
rzeżucha do posypania




Dzień wcześniej wieczorem fasolę wypłukać i namoczyć w 1 l zimnej wody.
Na drugi dzień fasolę gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Czosnek drobno siekamy, cebulkę kroimy w piórka. Do miski przekładamy wszystkie składniki, wlewamy olej rzepakowy, przyprawiamy do smaku i mieszamy. Sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce aby składniki się przegryzły. Przed podaniem posypujemy rzeżuchą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

niedziela, 6 marca 2016

Żeberka keczupowo-miodowe z kaszą owsianą

Dzięki marynacie z dodatkiem keczupu, miodu i sosu sojowego mięso jest bardzo aromatyczne i delikatne. Żeberka podałam z kaszą owsianą od Cenos. Przyznam się, że jeszcze nigdy wcześniej jej nie jadłam ale od teraz się to zmieni gdyż jest bardzo zdrowa i smaczna. Jest cennym źródłem białka i  błonnika, doskonale pasuje do wszystkich mięs. Polecam :)




1,2 kg żeberek
2-3 woreczki kaszy owsianej CENOS

Marynata:
1/4 szkl oleju rzepakowego
1/3 szkl keczupu pikantnego
spora łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka czosnku granulowanego
sól
pieprz



Żeberka umyć osuszyć i podzielić na niewielkie porcje. Natrzeć solą i pieprzem. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie pokryć żeberka. Mięso przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Zamarynowane żeberka przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec pod przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze ok 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości kawałków mięsa). Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby mięso się przyrumieniło.

Podawać z kaszą i surówką z kapusty lub ogórkami kiszonymi.


sobota, 5 marca 2016

Domowy cukier waniliowy

Własny cukier waniliowy mam już od jakiegoś czasu. Jest zdecydowanie lepszy, smaczniejszy i bardziej intensywny niż ten ze sklepu. I wbrew pozorom zrobienie takiego cukru wychodzi taniej niż kupienie kilku paczek cukru wanilinowego. A jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Koniecznie go przygotujcie aby na Święta cieszyć się wspaniałymi wypiekami :)




ok 1/2 kg cukru kruształu
2 laski wanilii 




Cukier wsypuję do słoika. Laski wanilii przekrawam wzdłuż na pół i wyskrobuję ziarenka, które wraz ze strąkami wanilii dodaję do cukru. Cukier należy dokładnie wymieszać bo ziarenka są posklejane.
Słoik zakręcamy a po upływie 1-2 tygodni można już cieszyć się własnym, pachnącym prawdziwą wanilią cukrem.

Gdy do wypieków potrzebuję ziarenek wanilii, pozostałe strąki dokładam do słoika (stare wyjmuję) i dosypuję trochę cukru, mieszam. W ten sposób cały czas mam w domu świeży cukier waniliowy.

piątek, 4 marca 2016

Deserek ryżowy z truskawkami

Uwielbiam takie deserki za to, że są banalnie proste i szybkie do przygotowania oraz za to, że tak obłędnie smakują :)
Taki deserek ma też tę zaletę, że można go zjeść na śniadanie, na ciepło lub zimno :)
Do przygotowania deserku użyłam płatków ryżowych CENOS. Zaledwie kilka minut wystarczy aby płatki były gotowe.




Warstwa ryżowa:
szklanka płatków ryżowych CENOS
szklanka mleka
łyżka cukru waniliowego domowego

Warstwa truskawkowa:
30 dag truskawek (mrożone lub świeże)
łyżka cukru waniliowego domowego




W garnuszku zagotować mleko z cukrem, wrzucić płatki i gotować na małym ogniu, stale mieszając ok 3 minuty. Odstawić do przestygnięcia.

Truskawki lekko rozgnieść widelcem (mrożone lekko rozmrozić), posłodzić i podgrzewać w garnuszku w celu zredukowania soku. Przestudzić.

Do pucharków, szklanek, przekładać masę ryżową, na nią wyłożyć truskawki. Udekorować listkami melisy lub mięty.