Fantastyczna, delikatna beza z dodatkiem moich ulubionych truskawek. Roladę przygotowałam na swoje urodziny zamiast tortu. Powiem Wam, że jeszcze nigdy żadne ciasto tak szybko nie znikało z talerzyków ;)
Beza:
6 białek
szczypta soli
1,5 szkl cukru
1 łyżeczka octu
2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Frużelina truskawkowa:
400 g truskawek
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Beza: Białka ubić, stopniowo dodając cukier. Na samym końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Dużą blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować bezę. Piec ok 20 minut w 160 stopniach. Po ok 10 minutach można przykryć folią aluminiową aby się nie zrumieniła za bardzo.
Po wyjęciu przełożyć do góry spodem i po kilku minutach zdjąć delikatnie papier. Odstawić do wystygnięcia.
Frużelina: Truskawki rozgnieść z cukrem, podgrzewać w garnuszku kilkanaście minut do zredukowania soku. Do gorących dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 1/4 szkl zimnej wody, wymieszać i odstawić do czasu aż ostygnie.
Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem.
Bezę posmarować frużeliną, zostawiając wolne brzegi. na truskawki rozsmarować mascarpone, zwinąć roladę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. przed podaniem udekorować bitą śmietaną i truskawkami.
Przepis dodaję do akcji "Truskawkowe słodkości". Wypiekały ze mną:
Paulina "Smaczne przepisy"
Bożena "Moje domowe kucharzenie"
Kasia "Czarna od kuchni"
Asia "Sama słodycz i szczypta chili"
Iwona "Izioni pyszne smaki"
Dagmara "Na ciasteczkowych papierach"
Małgorzata "Kuchnia i podróże"
Danuta "Moje wypieki i nie tylko"
Małgorzata "Marcepanowy kącik"
Agata "Wanilia i Kardamon"
Wspaniała rolada, następnym razem taką zrobię, dzięki za wspólne wypieki :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńNo rolada świetna, akurat mam sporo czasu teraz to muszę zrobić ;p
UsuńBardzo pyszna rolada, mniamm. Dziękuje za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
UsuńBajecznie się prezentuje :) Dzięki za wspólne, niedzielne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Joasiu :)
UsuńAsiu wspaniała rolada :) dziękuję za wspólne wypiekanie :)pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAsiu dziękuję :)
UsuńCudowna Asiu, oj zjadłabym kawałek :-) dziękuje za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńAle smakowicie wygląda ta rolada. Super :)
OdpowiedzUsuńdziekuję :)
UsuńObłędny deser :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńKasiu ja równiez dziękuje :)
UsuńPrzepiękna :) jeszcze nigdy nie robiłam takiej, zresztą z bezą to mi zawsze nie po drodze :) Pozdrawiam i dziękuje za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAsiu, a te białka to z jajek jakiej wielkości ?
OdpowiedzUsuńJa używam L i M ale jakie dokładnie dałam do tej bezy to nie wiem bo miałam kilka białek zamrożonych. W każdym razie czy to będą duże czy średnie, beza się uda :)
UsuńDziękuję :-)
UsuńWspaniałe połączenie - truskawki i beza. Dziękuję za wspólne pieczenie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAsiu widzę, że myślimy podobnie :) za dwa tygodnie mamy z mężem rocznicę ślubu i też zaplanowałam rolade bezową... O ile mi wyjdzie.
OdpowiedzUsuńAle Twoje jest wprost wspaniała!!
Monika na pewno Ci wyjdzie :)
UsuńWow..pyszności..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję Bożenko :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńA czy beza przy zwijaniu nie popęka? :)Chciałabym ją zrobić bo wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńNie powinna pęknąć gdyż nie jest suszona jak tradycyjna beza, tylko krótko podpieczona, w środku jest mięciutka :)
UsuńA czy beza przy zwijaniu mi nie pęknie?:) Muszę ją zrobić bo wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńNie peknie ;)
UsuńWItam. Przepis wygląda bardzo fajnie :) czy beza jest raczej wysuszona, czy mokra? Nie połamie się podczas zwijania? truskawki muszą być mocno wystygnięte?
OdpowiedzUsuńBeza nie jest wysuszona, nie powinna się kruszyć. A truskawki powinny być ostudzone przynajmniej do temp. pokojowej.
OdpowiedzUsuńWitam. Wygląda smakowicie, chcę upiec. Czy używałaś tej największej, na całą szerokość piekarnika, płytkiej blaszki?
OdpowiedzUsuńTak tej największej piekarnikowej ;)
Usuń