Strony

poniedziałek, 27 lipca 2015

Kotlety siekane zapiekane pod serową pierzynką

Jeśli szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiad polecam Wam te kotleciki. Niby nic takiego ale smakują rewelacyjnie. Serowo-czosnkowa pierzynka nadaje im charakteru. Ja podałam je z fasolką szparagową.

Obiad podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice.


Kotlety:

3 pojedyncze filety z kurczaka 
jajko
2-3 łyżki mąki
3 łyżki kukurydzy 
1/2 czerwonej papryki
sól
pieprz
ząbek czosnku

Dodatkowo:

2 łyżki oleju 
500 g fasolki szparagowej
koperek

Sos:

3 łyżki śmietany
łyżka majonezu 
ząbek czosnku
10 dag sera żółtego startego 
pieprz



Kotlety: Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Posiekać. Dodać pokrojona w kostkę paprykę, kukurydzę, zmiażdżony czosnek, jajko i mąkę. Doprawić do smaku, wymieszać. Formę żaroodporną posmarować olejem. Łyżka nakładać i formować kotleciki (u mnie 6 szt.). Zapiekać ok 20 minut w temp. 180 stopni. 

Sos: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem i śmietaną, dodać starty ser, doprawić pieprzem. Kotleciki polać sosem, zapiekać jeszcze ok 10-15 minut. Fasolkę ugotować w lekko posolonej wodzie. Podawać z kotletami.  

niedziela, 26 lipca 2015

Tiramisu z borówkami i malinami

Wczoraj było bardzo gorąco. Zupełnie nie chciało mi się nic piec a miałam wielką ochotę na coś słodkiego. Wybór padł na szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia z letnimi owocami. Pyszne, nie za słodkie i orzeźwiające. Takie jak lubię. Wam też polecam :)

Tiramisu podałam na talerzyku "Malta" od Porcelany Bogucice.






Masa:

600ml śmietanki 30% 
250g serka mascarpone 
3 łyżkiżelatyny
1/2 szkl cukru pudru

Ponadto:

15 dag borówek
15 dag malin
op. okrągłych biszkoptów 
2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
2 łyżki amaretto 
1/3 tabliczki czekolady mlecznej
melisa do dekoracji



Żelatynę wymieszać z 1 szkl wody, odstawić na chwilę do napęcznienia. Podgrzewać na małym ogniu do czasu aż się rozpuści. Przestudzić.
Kawę rozpuścić w 1/3 szkl gorącej wody, ostudzić, dodać amaretto. Biszkopty maczać w kawie i układać na dnie foremki (21x21cm). Posypać 1/3 owoców. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Mascarpone utrzeć szybko z cukrem pudrem.
Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami ubitej śmietanki.
Mascarpone wymieszać ze śmietanką i żelatyną. Najlepiej używając miksera. Połowę wylać na biszkopty. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i owoców. Zalać resztą masy śmietankowej. Na wierzch powtykać resztę borówek i malin. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Przed podaniem posypać startą czekoladą.

Letnie owoce

sobota, 25 lipca 2015

Kalafiorowa zupa krem

Zupa przygotowana z niewielu składników, można by rzec, że zupełnie zwykła. Sekretem jest tylko odpowiednie podanie jej aby nabrała eleganckiego wyglądu i wyrazistego smaku. Polecam ją nie tylko na co dzień ale również na większe przyjęcia.


Zupę podałam w bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice.



1kalafior
4-5 młodychziemniaków
1 duża marchewka 
1 pietruszka 
kawałek pora 
1 udko 
cebula 
sól
pieprz biały
ognista mieszanka przypraw 
2-3 łyżki śmietany
koperek



W garnku zagotować ok 2 l wody. Dodać udko, obraną marchewkę i pietruszkę, pora i cebulę. Gotować ok 30-40 minut. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Z zupy wyjąć cebulę, marchewkę i pora, dodać ziemniaki i kalafiora. Gotować jeszcze ok 15 minut do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyjąć mięso. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Całość dokładnie zmiksować na gładki krem. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zupę podawać posypaną marchewką, koperkiem i ognistą mieszanką przypraw.
Można również podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

piątek, 24 lipca 2015

Lody z czarnej porzeczki

Po kilkudniowym wypadzie za miasto muszę się z Wami koniecznie podzielić przepisem na przepyszne i orzeźwiające lody z czarnej porzeczki. Owoce te uwielbiam. Najlepsze są prosto z krzaczka ale lody z nimi też smakują wybornie. Polecam Wam, tym bardziej, że nadal panują u nas męczące upały. Taki deser będzie na pewno wybawieniem ;)

Lody podałam na porcelanie "Rajski Ogród" od Porcelany Bogucice.





puszka mleka skondensowanego słodzonego 
500ml śmietanki 30% 
30 dag czarnych porzeczek
cukier do smaku




Porzeczki obrać opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnuszka. Dodać ok 1-2 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Gotować kilka minut do czasu aż owoce zaczną się rozpadać. Ostudzić. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sitko. Schłodzone mleko skondensowane miksować, cały czas ucierając dodawać przetarte owoce (1 łyżkę zostawić na koniec).
Schłodzoną śmietankę ubić i delikatnie wymieszać z masą porzeczkową. Masę przełożyć do plastikowego pojemnika, w którym będziemy mrozić lody, polać resztą soku porzeczkowego i zamieszać widelcem aby utworzyć wzorek marmurkowy. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyjąć na kilka minut.

Akcja lodowa 2015 Letnie owoce

niedziela, 19 lipca 2015

Muffinki jagodowe z marcepanem

Niedawno proponowałam Wam pyszną babkę z jagodami. Dziś będą małe babeczki :) Szybko się je robi i jeszcze szybciej znikają z talerza. Wypróbujcie sami :)


Babeczka podana na talerzyku "Gloria" od Porcelany Bogucice.


  


1,75 szkl maki pszennej 
2/3 szkl cukru 
2 łyżki cukru waniliowego 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2jajka
1 szkl mleka
6 łyżek oleju 
1/2 szkl jagód
100g marcepanu 
cukier puder do posypania





Wszystkie suche składniki przełożyć do jednej miski, wymieszać. W drugiej misce dokładnie wymieszać mokre składniki (jajka, olej, mleko). Suche składniki przesypać do miski z mokrymi, szybko wymieszać do połączenia składników. Dodać jagody i pokrojony w kostkę marcepan. Masę przekładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

środa, 15 lipca 2015

Ciasto malinowo-budyniowe z pianką

Dawno nie było u mnie ciasta ;) Dzisiaj mam dla Was przepyszne ciasto z budyniem i malinami pod mięciutką pianką i chrupiącą kruszonką. Koniecznie wypróbujcie bo jest przepyszne :) Moi goście zjedli je w mgnieniu oka ;)


Ciasto pięknie prezentuje się na talerzach ze złotej kolekcji od Porcelany Bogucice. 
Duży talerz "Agawa Gold"
Filiżanka "Diament Gold"





Ciasto:
4 szkl mąki
4 żółtka
ew. łyżka śmietany
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
kostka margaryny
4 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:
0,8l mleka
2 budynie śmietankowe

Pianka:
4 białka
3 łyżki cukru
kisiel malinowy

ok 30 dag malin
cukier puder do posypania




Ciasto: Margarynę posiekać z mąką i proszkiem, dodać żółtka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Większą rozwałkować i ułożyć na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Podpiec ok 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
 
Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wylać na ciasto. Rozsypać maliny. 
 
Pianka: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i kisiel. Ubijać aż będzie sztywna i lśniąca. Pianką przykryć maliny.
Drugą połowę ciasta poskubać i rozsypać na malinową piankę. Piec w temperaturze 170 stopni do zarumienienia (przez ok pól godziny). 

Podawać posypane cukrem pudrem.


niedziela, 12 lipca 2015

Sałatka z kurczakiem i brokułem

Sałatkę przygotowałam na takie małe rodzinne spotkanie. Jest bardzo prosta i smaczna. Idealna na przyjęcia jak również na co dzień. Dodatek ząbku czosnku sprawia, że ma wyrazisty, ostry smak. Polecam :)

Sałatkę podałam na półmisku od Porcelany Bogucice "Julia Gold".



duży filet z kurczaka
brokuł
1/2 czerwonej papryki
2 torebki ryżu
puszka kukurydzy
ząbek czosnku
sól
pieprz
słodka papryka 
2 łyżki oleju
2-3 łyżki majonezu




Filet umyć, osuszyć i pokroić w małą kosteczkę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Usmażyć na oleju, ostudzić. Różyczki brokuła ugotować na półtwardo, następnie pokroić. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Paprykę pokroić w małą kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić do smaku, dodać majonez i wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki.



Pierogi z jagodami

W lecie nie ma tygodnia abym nie zrobiła ich na obiad. Cała rodzina je uwielbia, a najbardziej chyba Oliwka. My zwykle pierogi posypujemy cukrem ale równie pyszne są ze śmietanką.
Smacznego :)

Pierożki podałam na pięknym talerzu "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice.



Ciasto na pierogi:
1/2kg mąki pszennej + do podsypywania
2 łyżki oleju
1 jajko
ok szkl gorącej wody

30 dag jagód
cukier



Ciasto: Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać olej i jajko oraz stopniowo tyle wody aby wyrobić elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryć gorącym talerzem i odstawić na kilkanaście minut- będzie bardziej elastyczne.
Ciasto rozwałkować i szklaną wykrawać kółka. Nakładać jagody, posypać cukrem i zlepiać pierożki. Gotować ok 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić i podawać posypane cukrem.

środa, 8 lipca 2015

Babka z jagodami

Bardzo lubię babki. Zwykle piekę je na Wielkanoc ale tym razem postanowiłam dodać do niej moje ulubione jagody. Babeczka wyszła wspaniała. Zajadaliśmy się nią jeszcze ciepłą ;) Polecam bo robi się ją bardzo szybko a do tego ten jagodowy smak.... Mmmmm pychotka :)))

Babkę podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Filona"





250g miękkiej margaryny lub masła
2/3 szkl cukru 
2 łyżki cukru waniliowego 
4 jajka 
150ml śmietany 18%
2 1/3 szkl maki pszennej 
1,5 szkl jagód
łyżka mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania 




Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy maślanej cały czas mieszając. Dodać śmietanę, wymieszać. Jagody umyć, osuszyć i wymieszać z łyżką mąki pszennej. 1/4 masy wylać na spód silikonowej foremki na babkę, posypać częścią jagód, czynność powtarzać do wyczerpania ciasta i jagód. Najlepiej aby ciasto stanowiło ostatnią warstwę. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Można użyć mrożonych owoców.



niedziela, 5 lipca 2015

Brzoskwiniowo-malinowe crumble

Jest to jeden z tych deserów, który uwielbiam i który chyba nigdy mi się nie znudzi bo można przygotować chyba z każdym owocem. Do tego chrupiąca warstwa kruszonki. Mmmmmm czego chcieć więcej? ;)
Najlepiej smakuje mi z letnimi owocami z dodatkiem lodów waniliowych. Tym razem przygotowałam je z brzoskwiń i malin. Typowo letni deserek. Możecie go przygotować w większej formie do zapiekania lub małych kokilkach. Gwarantuję, że zawsze będzie smakował wyjątkowo.

Deser podałam na talerzyku Porcelana Bogucice "Antonio".



4-5 brzoskwiń
1 szkl. malin
2 łyżki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:
1/4 kostki masła
1 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
garść płatków migdałowych



Przygotowanie owoców: Brzoskwinie umyć, obrać i usunąć pestki. Pokroić w dużą kostkę. Maliny przebrać. Owoce przełożyć do miski, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kilku mniejszych kokilek.

Kruszonka: masło, mąkę i cukier rozetrzeć palcami, posypać owoce. Całość posypać płatkami migdałowymi. Deser wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Deser będzie gotowy gdy ładnie się zarumieni. Lekko przestudzić i podawać udekorowane miętą.


Surówka z młodej kapusty i papryki

Uwielbiam wszelkie surówki. Ta jest wyjątkowo smaczna i zdrowa. Można ją przygotować jako dodatek do obiadu lub zabrać do pracy jako drugie śniadanie. 

Surówkę podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Julia Gold".



1/2 główki młodej kapusty
1/2 czerwonej papryki
kilka gałązek koperku
marchewka
sól
świeżo zmielony pieprz
łyżka jogurtu naturalnego
łyżka majonezu



Warzywa umyć, osuszyć. Kapustę drobno poszatkować. Paprykę pokroić w niedużą kostkę a koperek posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wszystkie warzywa przełożyć do miski, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majonez i jogurt i wymieszać . Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.


sobota, 4 lipca 2015

Dżem ananasowy

Uwielbiam dżem ananasowy. Zwłaszcza ze świeżą bułeczką posmarowaną masłem. Mmmmm.... pycha! Postanowiłam sama spróbować zrobić go w domu. Wyszedł wspaniały. Idealnie słodki i mega owocowy. Z dodatkiem Konfitur-fixu Diamant robi się go bardzo szybko. Polecam, będziecie mieli pyszny dżemik do naleśników czy bułeczek.



1 ananas
1 op. Konfitur-Fixu Diamant
szkl cukru



Ananasa obrać, usunąć środkową zgrubiałą część. Miąższ pokroić w drobna kostkę. Całość z sokiem przełożyć do garnka, wsypać cukier i Konfitur-Fix. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia często mieszając. Gotować ok 3-4 minuty. Dżem nakładać do wyparzonych i wysuszonych słoiczków. Zakręcić i odstawić do góry dnem. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Mój ananas był miękki i bardzo soczysty więc do smażenia nie dodawałam wody. Jeśli Wasz nie jest na tyle soczysty dolejcie odrobinę wody.

czwartek, 2 lipca 2015

Pierogi z młodą kapustą

Pierogi z młodą kapustą to moje smaki z dzieciństwa. Do tej pory je uwielbiam. Od małego wolałam pierogi z pikantnym farszem. Pamiętam jak stałyśmy z mamą w kuchni i lepiłyśmy razem całą masę tych pierogów. Zajadaliśmy się nimi na obiad a potem, odsmażaliśmy je na kolację. Teraz jest podobnie ;) Podane z czerwonym barszczykiem będą pyszną propozycją obiadową.

Pierogi podałam na głębokim talerzu Porcelana Bogucice "Antonio", barszczyk w kubku "Filona".



Ciasto:
1 kg mąki
2 łyżki oleju
jajko
szczypta soli
ok 1 szkl gorącej wody

Farsz:
1 główka młodej kapusty
20 dag kiełbasy wiejskiej
3 łyżki oleju
cebulka + szczypior
sól, pieprz



Farsz: najlepiej przygotować go dzień wcześniej. W dużym garnku ugotować drobno poszatkowaną kapustę do miękkości, odcedzić. Na oliwie przesmażyć pokrojoną w małą kostkę kiełbasę i cebulkę. Na koniec dodać pokrojony szczypior i całość połączyć z kapustą. Farsz przyprawić i smażyć jeszcze ok 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto: Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty lub wyciąć szklanką kółka. Nakładać farsz i zlepiać pierogi. Pierogi gotować ok 3 minut w dużej ilości lekko osolonej wody. Podawać polane stopioną słoninką lub zeszkloną cebulką.