wtorek, 31 grudnia 2013

Koreczki z salami

Myślałam, ze nie zdążę ale jeszcze wrzucę szybki przepisik na pyszne koreczki. 

Szczęśliwego Nowego Roku :)



10 plastrów salami
10 małych korniszonów
10 oliwek
kawałek czerwonej papryki

Z papryki wycinamy foremką malutkie gwiazdki. Korniszony zawijamy w plasterki salami. Na wykałaczki nabijamy gwiazdki papryki, oliwkę i ruloniki a salami.

Sos serowy do nachos

Lubicie nachosy? Ja uwielbiam dlatego też żadna impreza nie może się bez nich obejść. Do nachosów obowiązkowo jakiś sosik. Tym razem zaproponuję Wam szybki i niezwykle prosty przepis na sos serowy. Kilka minut i dodatek do nachos gotowy. Mam nadzieję, że Wam również posmakuje tak jak mnie.

Przy okazji chciałabym wszystkim Wam życzyć szczęśliwego Nowego 2014 Roku. Aby był lepszy od poprzedniego :)



1/2 szkl mleka
2 serki topione każdy po 100g
ulubione zioła lub papryka ostra jak u mnie

Mleko i serki przekładamy do rondelka i na małym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając, do rozpuszczenia składników. Na końcu dodajemy ulubione zioła aby uzyskać satysfakcjonujący nas smak.

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Śliwki grillowane w boczku

Uwielbiam śliwki suszone, również w pikantnym wydaniu. Zostało mi ich trochę po świętach dlatego też odpaliłam grilla i zrobiłam z nich coś pysznego. Te koreczki będą świetna przekąską na jutrzejszego Sylwestra. Gwarantuję, że znikną w oka mgnieniu.



20 suszonych śliwek bez pestek
10 większych plastrów gotowanego boczku
20 kawałków orzechów włoskich
rukola
sól
wykałaczki

Każdy plaster boczku pokroić wzdłuż na pół, tak aby szerokość każdego płata była równa wielkości śliwki. Lekko oprószyć solą. W każdą śliwkę włożyć kawałek orzecha. Wykałaczki włożyć na kilka minut do wody, nie będą się przypalały podczas grillowania. Śliwki nadziane orzechami zawinąć w plastry boczku i spiąć wykałaczką. Grill mocno rozgrzać i układać na nim koreczki ze śliwek. Podczas grillowania obracać aby przysmażyły się z każdej strony. Podawać gorące na półmisku z rukolą. Można oprószyć sproszkowaną papryka ostrą. Koreczki można smażyć również na patelni, bez użycia tłuszczu.

niedziela, 29 grudnia 2013

Poświąteczne batoniki bajaderki

Zastanawiacie się co zrobić z górą pierniczków, które zostały po Świętach? I jak wykorzystać bakalie, których nie zużyliście do świątecznych wypieków? Proponuje Wam pyszne batoniki-bajaderki. Sprawdzą się jako słodka przekąska na imprezę sylwestrową.



40 dag kruchych ciastek ( u mnie pierniczki i kawałek miodownika)
4 łyżki mleka
3 łyżki masła
2 łyżki dżemu pomarańczowego
1 łyżka kakao
10 dag owoców kandyzowanych
5 dag mielonych migdałów
1 płat wafla
polewa czekoladowa
kolorowe cukiereczki

Pierniczki rozkruszyć, wsypać do miski. Mleko i masło rozpuścić, wlać do ciastek. Dodać dżem, kakao i mielone migdały. Dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać bakalie.
Foremkę (28x8 cm) wyłożyć folią, na dnie położyć wafel (wymiary takie jak foremki) i wyłożyć masę. Docisnąć. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Pokroić na długie batoniki. Polać polewą czekoladową i posypać cukiereczkami.
Pierniczki można zastąpić dowolnymi kruchymi ciastkami lub ciastami bez masy.
Jeśli używasz jasnych ciastek to watro dodać o 1-2 łyżki więcej kakao.

Tortilla z tuńczykiem

Sylwester już za 2 dni. Pewnie już zastanawiacie się co dobrego przygotować na ten szczególny wieczór. Polecam Wam tę szybką i smaczną przystawkę. Możecie mieć pewność, że nie napracujecie się przy niej i na pewno wszystkim będzie smakowała. Jedyny problem to taki, że szybko znika ze stołu, za szybko :)
Do nadzienia możecie dodać również ugotowane i starte na tarce jajka.




2-3 placki tortilli
2 puszki tuńczyka w kawałkach
4 łyżki majonezu
3-4 duże ogórki kiszone
sól, pieprz
koperek do dekoracji

Tuńczyka osączyć z zalewy, dodać pokrojone w kosteczkę ogórki, majonez i przyprawić do smaku. Wymieszać. Rozsmarować na tortilli i zwinąć w rulon. Pokroić na 1,5-2 cm plastry. Ułożyć na talerzu i udekorować koperkiem i ogórkiem kiszonym.


Mój przepis ukazał się we wczorajszej Tinie :)



sobota, 28 grudnia 2013

Filety z kurczaka pod warzywną pierzynką

Jeśli nigdy takich nie jedliście to gorąco Wam polecam! Są pyszne i nie wymagają wiele pracy a każdy na pewno będzie zadowolony.



6 filetów z kurczaka (bez polędwiczek)
2 marchewki
por
1/2 słoiczka majonezu
sól
świeżo zmielony pieprz

Filety umyć, osuszyć i oprószyć przyprawami, lekko rozbić. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora umyć i pokroić w cienkie talarki. Mięso ułożyć w blaszce wyłożonej folią aluminiową. Posypać marchewką i porem. Oprószyć pieprzem. Następnie posmarować cienką warstwą majonezu. Piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.


piątek, 27 grudnia 2013

Pierogi z suszonymi śliwkami

W moim domu obowiązkowe danie wigilijne :) Czasami robię takie pierożki jako drugie danie obiadowe.



1/2 kg mąki
2 łyżki oleju
jajko

30 dag śliwek suszonych bez pestek
cukier

Na stolnicę przesiać mąkę, wbić jajko, dodać olej, zarobić nożem i stopniowo dodawać tyle gorącej wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto dosyć cienko rozwałkować i wycinać duże kwadraty. Na każdy nakładać 1-2 śliwki, posypać odrobiną cukru i zlepiać pierożki. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez ok 3 minuty. Gorące pierogi wykładać na talerz i posypać cukrem. Można polać stopionym masełkiem.

Wigilijny kompot z suszu

Pyszny tradycyjny kompot, który króluje na naszych wigilijnych stołach. Oprócz tego, że jest bardzo smaczny, wspomaga trawienie. 
Dawniej moja mama często gotowała kompot z wędzonych śliwek, które dostawała od swojego taty. Teraz gotujemy taki kompocik, wzbogacony o cynamon, goździki i sok z pomarańczy.




ok 20 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych jabłek
3 suszone gruszki
garść suszonych moreli
3 goździki
szczypta cynamonu
miód do smaku
sok z 1 pomarańczy

Zagotować ok 2,5 l wody. Wrzucić suszone owoce i goździki. Gotować do czasu aż owoce będą miękkie. Wlać sok z pomarańczy i dosłodzić do smaku. Ostudzić i przecedzić.

Sałatka śledziowa z grzybkami

Pyszna sałateczka nie tylko na świąteczny stół. Sprawdzi się również na przyjęciach z przyjaciółmi.



słoiczek marynowanych podgrzybków
3 płaty śledzi w oleju
1/2 czerwonej cebulki
1 łyżka soku z cytryny
kilka gałązek natki
pieprz czarny świeżo mielony

Grzybki osączyć. Pokroić na większe kawałki. Te malutkie można zostawić w całości. Śledzie pokroić w poprzek na 1cm paski, cebulkę drobno posiekać. Sałatkę skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem, wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekorować listkami natki pietruszki.

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Piernik staropolski

Bardzo lubię pierniki. Do tej pory piekłam te, które nie wymagały czasu na "leżakowanie". W tym roku postanowiłam upiec piernik staropolski, który leżał sobie u mnie w lodówce od listopada. Wyszedł wspaniały. Polecam go każdemu. Możecie go przełożyć samymi powidłami lub, tak jak ja, dodatkowo masą grysikową.
Placki piekę na kilka dni przed Świętami, przykrywam ściereczką i odstawiam w chłodne i suche miejsce. Dzień przed Wigilią przekładam masą i powidłami aby piernik zdążył od nich nawilgnąć.



Ciasto:
25 dag miodu
50 dag mąki
1 szkl cukru
12 dag masła
2 jajka
1,5 łyżeczki sody
1/4 szkl mleka
1,5 op. przyprawy do piernika
szczypta soli

Masa grysikowa:
3 szkl mleka
9 łyżek kaszy manny błyskawicznej
1 szkl cukru
masło w temp. pokojowej

Polewa:
60g masła
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka żelatyny

powidła śliwkowe

Ciasto: Miód podgrzewać z masłem i cukrem do połączenia się składników. Ostudzić. Do miski przełożyć przesianą mąkę z sodą, przyprawę do piernika, szczyptę soli, jajka roztrzepane z mlekiem i rozpuszczony miód. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć najlepiej do kamionkowego lub szklanego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić na 5 tygodni w chłodne miejsce.
 Na kilka dni przed świętami wyjąć, rozwałkować na 3 placki i upiec w 160 stopniach przez ok 20 minut.

Masa: połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym wymieszać kaszkę manną. Gdy mleko się zagotuje, wlać kaszkę i mieszać do czasu aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć i cały czas miksując dodawać kaszkę.
Piernik przekładać powidłami i masą. Polać polewą i dowolnie udekorować.

Polewa: Żelatynę zalać 3 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia. Pozostałe składniki podgrzewać do czasu aż się rozpuszczą i połączą. Żelatynę podgrzać aż się rozpuści i wymieszać z polewą. Ostudzić i polać ciasto.

Wigilijny Piernik 2013

Makowiec na kruchym cieście

W mojej rodzinie nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia bez makowca. W tym roku postanowiłam zrobić właśnie taki, na kruchym spodzie.


Ciasto kruche:
60 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g margaryny
200g cukru pudru
2 jajka


Masa:
1,2kg gotowej masy makowej
2 jajka
50g migdałów
50g orzechów laskowych
100g rodzynków
kilka kropel olejku migdałowego

cukier puder do posypania

Ciasto: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać margarynę i posiekać. Na końcu wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkować na blaszce (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem (proponuję posmarować białkiem aby ciasto nie nawilgło od maku). 
Masę makową wymieszać z jajkami i bakaliami. Wyłożyć na ciasto w blaszce. Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć radełkiem wąskie paseczki, które ułożyć na maku w kratkę. 



Ciasto piec ok 45 minut w 170 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.




piątek, 20 grudnia 2013

Ryba po grecku

Uwielbiam tę rybkę. Najbardziej te warzywa i nigdy nie mogę się powstrzymać przed wyjadaniem ich podczas duszenia... Rybkę proponuję Wam nie tylko na wigilijną wieczerzę ale również na inne okazje. Najlepiej smakuje schłodzona, kiedy składniki się przegryzą.




3 duże filety tilapii
4 marchewki
1/2 pietruszki
1/2 selera
1 por
4 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
olej
jajko, mąka i bułka tarta do panierowania

Dekoracja:
natka pietruszki, por, ziele angielskie

Warzywa umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w półplasterki. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć warzywa, podlać 1/2 szkl wody, dodać koncentrat i przyprawy i dusić ok 20 minut. Filety umyć osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Przekroić na 2-3 części. Panierować w mące, jajku i bułce tartej a następnie smażyć na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na półmisku ułożyć usmażone filety a następnie przykryć je warzywami. Dowolnie udekorować.



środa, 18 grudnia 2013

Kapusta wigilijna

Jedną z potraw wigilijnych, których nie może zabraknąć na moim stole jest kapusta z fasolą i grzybami. Podaję ja jako drugie danie zaraz po barszczyku z uszkami.  Najlepiej smakuje na drugi dzień więc gotuję ją zwykle dzień przed Wigilią aby nabrała smaku.



1 kg kapusty kiszonej
50 dag fasoli
10-12 kapeluszy suszonych grzybów
4 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
1-2 kostki grzybowe
sól, pieprz

Dzień wcześniej: namoczyć fasolę przez całą noc. Grzyby dokładnie wypłukać i też namoczyć w wodzie całą noc.
Na drugi dzień: Kapustę i fasolę gotować w osobnych garnkach do miękkości (u mnie było to ok 2 godziny, w trakcie gotowania może zajść potrzeba dolewania wody do fasoli). Gdy kapusta się zagotuje odcedzamy wodę i zalewamy nową, wtedy wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Grzyby gotować ok 30 minut, ostudzić. Pokroić w cieniutkie paseczki lub kostkę i wraz z wodą, w której się gotowały wlewamy do miękkiej kapusty. Dodajemy też ugotowaną fasolę. Wtedy dodajemy kostki grzybowe i doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze ok 20 minut.
Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień.


A tu jeszcze kartka z Kulinarnych Hitów z grudnia 2012r :)



Pierogi z kapustą i grzybami

Bez tych pierogów nie ma Wigilii u nas w domu. Z utęsknieniem czekamy na nie gdyż tylko w ten jeden dzień w roku smakują najlepiej. 



Ciasto:
1 kg mąki
2 łyżki oleju
jajko
ok 1 szkl gorącej wody (tyle aby wyrobić elastyczne ciasto)
szczypta soli

Farsz:
kg kapusty kiszonej
ok 10 dag suszonych grzybów
cebula
sól, pieprz
4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe

Najlepiej dzień przed robieniem pierogów namoczyć grzyby (wcześniej wypłukane).
Na drugi dzień: Kapustę przelać wodą, lekko odcisnąć i posiekać. Wrzucić do garnka, zalać wodą z grzybów, dodać pokrojone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do miękkości. Pod koniec dodać posiekaną i zeszkloną na maśle lub oleju cebulkę, przyprawić i dusić jeszcze ok 15 minut. Ostudzić.
Ciasto: Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować i wycinać kwadraty lub wykrawać szklanką krążki. Nakładać farsz i zlepiać pierogi.
Pierogi gotować ok 2-3 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane skwarkami lub zeszkloną cebulką.

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Wieniec drożdżowy z makiem

Inna wersja tradycyjnego świątecznego makowca. Tak przygotowany będzie piękną dekoracją świątecznego stołu i na pewno zachwyci wszystkich swoim wyglądem i smakiem. Wbrew pozorom wcale nie jest trudny do zrobienia. Długo zachowuje świeżość, choć myślę, że nie będziecie mieli okazji tego sprawdzać gdyż bardzo szybko znika z talerza.... ;)
Pochwalę się, że ten wieniec doczekał się publikacji w grudniowych Ciastach na Stół i w dzisiejszej Kropce :)




Ciasto:
1 szkl mleka
7g drożdży instant
1/4 szkl cukru
50 dag mąki
szczypta soli
75g masła
1 jajko


Masa makowa:
45 dag gotowej masy makowej
10 dag orzechów laskowych
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
kilka kropel aromatu migdałowego
jajko



 Lukier:
1 szkl cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody


Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić aby nie było gorące. Dodać do pozostałych składników w misce, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Odstawić na ok 45-60 minut do wyrośnięcia.
Do masy makowej dodać jajko, skórkę pomarańczową, orzechy i olejek migdałowy. Dokładnie wymieszać.
Ciasto lekko zagnieść, rozwałkować na prostokąt wielkości 30x50 cm. Wyłożyć równą warstwę maku i zwinąć w roladę.
Roladę rozciąć wzdłuż na pół ale nie do końca, zostawić kilka cm z jednej strony.


Następnie spleść końce ze sobą i zwinąć w wieniec. Ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 170 stopniach do uzyskania złotobrązowego koloru. Ostudzić.


Lukier: cukier puder przesiać do miski, dodać sok z cytryny i tyle wody aby utrzeć gęsty lukier. Polać roladę.

sobota, 14 grudnia 2013

Paszteciki drożdżowe z kapustą i pieczarkami

Przygotowania do Świąt u mnie idą pełną parą. Dzisiaj piekłam paszteciki drożdżowe, które podane z czerwonym barszczykiem będą wspaniale smakowały podczas wigilijnej wieczerzy.
Paszteciki są delikatne i mięciutkie. Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie zdecydowali co jeszcze podać na świąteczny stół.


Ciasto:
4 szkl mąki + do podsypywania
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1,5 szkl mleka
1/2 miękkiej margaryny
2 jajka
30 g drożdży

Farsz:
60 dag kapusty kiszonej
4 duże pieczarki
duża cebula
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka przyprawy do dań z kapusty

żółtko+ 2 łyżki mleka do posmarowania
kminek i mak do posypania




Farsz najlepiej przygotować wcześniej: Kapustę drobno poszatkować, zalać wodą i zagotować. Przecedzić, zalać świeżą wodą (nie więcej niż poziom kapusty- woda powinna odparować podczas gotowania), dodać przyprawy i ugotować do miękkości. W międzyczasie zeszklić na oleju drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć. Kapustę wymieszać z pieczarkami, ostudzić.

Ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, margarynę i jajko. Mleko lekko podgrzać wymieszać z drożdżami i wlać do miski z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść (w razie potrzeby podsypać mąką) i podzielić na 3 części. Stolnicę podsypać odrobiną mąki i każdą część rozwałkować na długie prostokąty. Przy dłuższym boku rozłożyć farsz, drugi brzeg lekko zwilżyć wodą (lepiej się skleją) i zwinąć długą roladę. Pokroić na paszteciki.  Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, posmarować żółtkiem i posypać kminkiem lub makiem. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.

piątek, 13 grudnia 2013

Sałatka śledziowa z buraczkami

Nie wyobrażam sobie Wigilii bez śledzia. Robię go w różnej postaci. Od koreczków po sałatki. Tą robię nie tylko od święta, sprawdza się także na innych imprezach.



4 płaty śledziowe w oleju
buraczki konserwowe (30 dag)
6 ogórków konserwowych
5 jajek na twardo
kilka gałązek świeżego koperku
5 łyżek majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz

Śledzie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą lub namoczyć, osuszyć a następnie pokroić w 1-cm paseczki. Jajka, ogórki i buraczki drobno pokroić. Koperek umyć, osuszyć i posiekać. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i musztardę, doprawić do smaku, wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę (a najlepiej na noc) aby składniki się przegryzły. Podawać udekorowane ogórkiem i koperkiem.

czwartek, 12 grudnia 2013

Pierniczki Aniołki

Mięciutkie, od razu gotowe do zjedzenia. Upieczone w formie aniołków będą pięknie zdobiły świąteczny stół lub choinkę. Proponuje upiec z podwójnej porcji gdyż bardzo trudno się im oprzeć ;) W wykrawaniu ciasteczek jak zwykle pomagała mi moje córeczka Oliwka :)
Przepis znalazłam na Stylowi.pl, lekko go zmieniłam. Aniołki wymyśliłam już sama ;)





2 szkl mąki
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżka przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka sody
40g masła lub margaryny
1 łyżka miodu
25g drożdży
jajko

Miód podgrzewać z masłem do czasu jego rozpuszczenia. Lekko przestudzić aby było ciepłe ale nie za gorące. Dodać drożdże i mieszać do rozpuszczenia. W międzyczasie w misce wymieszać wszystkie suche składniki, wcześniej przesiane. Dodać jajko i składniki płynne, wymieszać łyżką a następnie zarobić gładkie i elastyczne ciasto.
Rozwałkować i wykrawać poszczególne kształty.

1. Foremką w kształcie serduszka wyciąć kilka serduszek, szklanką tyle samo kółek i kieliszkiem tyle samo małych kółeczek.
2. Serduszkom radełkiem odciąć szerszą część i odwrócić tak aby powstała sukienka.
3. Z dużych kółek wyciąć szklanką półksiężyce i nałożyć na sukienkę aniołka, lekko docisnąć (można delikatnie zwilżyć wodą miejsce klejenia). Z boku naciąć nożem skrzydła.
4. Z małych kółeczek ulepić kulki , lekko spłaszczyć i przykleić w miejsce głowy. Ze ścinków radełkiem powycinać cieniutkie paseczki i dokleić do głowy- to będą włosy aniołków.




Poszczególne części doklejałam już na blaszce wyłożonej papierem. Aniołki można posmarować białkiem. Piec ok 10 min (do lekkiego zarumienienia) w 170 stopniach.
Pierniczki są mięciutkie i można je przebić grubą igłą i nawlekać na ozdobną nitkę aby powiesić na choince. Gotowe Aniołki można polukrować lub oprószyć delikatnie cukrem pudrem.


Z części ciasta moja córeczka wycięła sobie serduszka i później je sama dekorowała. Oto jej dzieło:




Przepis został opublikowany w specjalnym wydaniu PP 12/2015 :)

wtorek, 10 grudnia 2013

Żeberka pieczone w kapuście kiszonej

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście robiłam po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Są pyszne, sycące i rozgrzewające. Najlepiej smakują z ziemniaczkami. Polecam, na pewno będziecie zadowoleni :)


1kg żeberek
sól, pieprz świeżo zmielony
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 cebula
1 marchewka

1kg kapusty kiszonej
2 łyżki przyprawy do dań z kapusty
sól, pieprz świeżo zmielony
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka kucharka
olej do smażenia

Żeberka dzień wcześniej umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć przyprawami. Zawinąć w folię i odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień mocno zrumienić na rozgrzanym oleju.
Kapustę poszatkować, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Odcedzić, zalać 1/2l wody i dodać przyprawy, wymieszać i gotować ok pół godziny. Po tym czasie dodać startą marchewkę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju, dodać do kapusty.
Do naczynia żaroodpornego nałożyć 1/2 kapusty, ułożyć warstwę żeberek i przykryć pozostałą kapustą. Przykryć naczynie i piec ok półtorej godziny w temp. 180 stopni.

niedziela, 8 grudnia 2013

Babka różana z migdałami

Pyszna babka z cukrem różanym i mielonymi migdałami będzie idealnym deserem do niedzielnej kawy.



niepełna szkl cukru różanego
kostka masła
4 jajka
30 dag mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl mielonych migdałów

Lukier:
szkl cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki gorącej wody

garść siekanych migdałów do posypania

W jednej misce zmiksować masło z cukrem. W drugiej ubić jajka na puch. Dodaj jajka do masy maślanej i wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wymieszać szpatułką. Na koniec wmieszać mielone migdały. Foremkę keksową posmarować masłem i posypać mąką. Wylać ciasto i piec ok 45 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Cukier puder przesiać do miski, dodać sok z cytryny i wodę . Utrzeć gęsty lukier. Polać nim ciasto i posypać siekanymi migdałami.
Cukier różany można zastąpić zwykłym.


piątek, 6 grudnia 2013

Placki ziemniaczane z żurawiną na słodko

Placki ziemniaczane zawsze jadłam na ostro. Najbardziej smakowały mi z keczupem lub tzw. "po węgiersku". Wiem, że niektórzy jedzą posypane cukrem i dlatego postanowiłam trochę poeksperymentować i zrobić je na słodko. Ku mojemu zaskoczeniu wyszły pyszne. Od teraz mogę powiedzieć, że będę częściej jadała na słodko bo bardzo mi posmakowały.
Placuszki zdobyły także wyróżnienie w konkursie na dania z żurawiną na portalu gotujmy.pl :)



3-4 duże ziemniaki
jajko
3 łyżki mąki
3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
sól, pieprz (odrobina)
1/2 łyżeczki cynamonu
spora garść żurawiny
garść orzechów włoskich łuskanych
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Część na małych oczkach, część na dużych. Do startych ziemniaków dodać jajko, mąkę, płatki osiane, żurawinę, orzechy i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placuszki i smażyć na złotobrązowy kolor. Usmażone placuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem.

A to nagroda: zestaw bakalii i bransoletka :)


czwartek, 5 grudnia 2013

Miodownik na piwie

Wspaniały smak i zapach tego piernika doskonale wprowadzi nas w świąteczny nastrój. Jest dobry już po ostygnięciu ale zyskuje na smaku po kilku dniach.... o ile tyle wytrzyma ;)



Miodownik:
50 dag mąki
25 dag miodu
3 jajka
1/2 kostki masła
1 szkl cukru
2/3 szkl jasnego piwa
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao

Polewa:
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1/4 kostki palmy
1 łyżeczka żelatyny

5 dag orzechów włoskich i laskowych posiekanych

Ciasto: Miękkie masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po 1 jajku. Mąkę przesiać z pozostałymi suchymi składnikami. Miód roztopić i ostudzić. Cały czas ucierając, dodawać do masy na zmianę mąkę i piwo. Na koniec dodać ostudzony miód i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki keksowej (28cm ). Piec ok 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem czy ciasto się upiekło. Ostudzone ciasto polać polewą i posypać posiekanymi orzechami.

Polewa czekoladowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki, ja robię tak na oko). Pozostałe składniki roztopić i doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z polewą czekoladową. Wystudzić.


Wigilijny Piernik 2013

Babeczki piernikowe choineczki

Składniki podstawowe jak w babeczkach pomarańczowych. Zmieniłam jednak przyprawy i wyszły takie oto pyszne choineczki pachnące piernikiem, które pomagała mi dekorować córeczka.



2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szkl mleka
6 łyżek oleju
2 jajka

lukier
słodkie perełki i gwiazdki

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce mokre. Wszystkie składniki dobrze wymieszać łyżką i nakładać do foremek do 3/4 wysokości. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić.
Choineczki udekorować lukrem i posypką.

Ten przepis znajdziecie również w grudniowym numerze Ciast na Stół :)

Pomarańczowe gwiazdki

Takie babeczki w formie gwiazdek będą piękną ozdobą świątecznego stołu. Ładnie zapakowane mogą być również miłym słodkim podarunkiem. Do pomocy możecie zaprosić dzieciaki. Babeczki robi się bardzo łatwo i szybko. Moja córeczka miała wiele radości przy mieszaniu składników i dekorowaniu gotowych gwiazdek.




2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szkl mleka
6 łyżek oleju
2 jajka
kilka kropel aromatu pomarańczowego
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

lukier
cukrowe gwiazdki, perełki itp.

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce mokre. Wszystkie składniki dobrze wymieszać łyżką i nakładać do foremek do 3/4 wysokości. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić.
Gwiazdki udekorować lukrem i cukiereczkami.

Strucla z bakaliami

Pyszne ciasto drożdżowe z bakaliami znakomicie zastąpi tradycyjny świąteczny keks. Polecam, moja rodzina ją uwielbia.
Przepis możecie znaleźć również w dzisiejszej "Chwili dla Ciebie" :)



1/2 szkl mleka
4g drożdży instant
3 łyżki cukru
25 dag mąki
szczypta soli
35g masła
1 żółtko

Bakalie:
200g owoców kandyzowanych
50g orzechów laskowych
70g żurawiny suszonej

Lukier:
szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić aby nie było gorące ale ciepłe. Dodać do pozostałych składników w misce, dodać żółtko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Odstawić na ok 45 minut do wyrośnięcia.
Ciasto lekko zagnieść, rozwałkować na kwadrat wielkości 28cmx28cm. Wyłożyć równą warstwę bakalii (1-2 garści owoców kandyzowanych zostawić do dekoracji) i zwinąć w roladę.


Piec ok 30 minut w 170 stopniach do uzyskania złotobrązowego koloru. Ostudzić.

Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wodą. Otrzymamy gęsty lukier, którym polewamy struclę i posypujemy owocami kandyzowanymi.